Sveti Ivan don Bosco - život i poslanje

Ivan Bosco rođen je u Torinu u jednoj siromašnoj obitelji. Kao malo dijete ostao je bez oca. Svu skrb o Ivanu i kući preuzela je njegova njegova majka, pa je i on kad je već stasao počeo raditi u polju i čuvao krave. Bio je uvijek poletan i radostan i već kao dijete je imao želju da oko sebe okuplja mladež i djecu i vjerski poučava.

Ta jedina želja koju je poznavao mu je i kao zadaća zašto je uopce došao na svijet. To kaže kako bi i svaki vjernik to trebao osjećati jer se jedino na taj način možemo izgrađivati u nutarnjem životu. Poručuje nam da trebamo pomagati ne samo onima koji trpe na tijelu nego i onima koji su žedni istine, vjere. Da, onima koji su bespomoćno izloženi napastima života, moramo pomoći kako se vjerom obući u novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, na njegovu sliku, jer smo njegova ljubljena djeca.

Don Boscov život je bio upravo baš to, da je sav njegov odgojni rad s mladeži, osnivanje Salezijanske družbe i Družbe sestara Marije Pomoćnice, sav njegov spisateljski rad, imao svrhu priopčiti svima sva dobra koja proizlaze iz naše vjere. S jedanaest godina je izrazio želju postati svećenik, a obrazložio ju je ovako: Želio bih se približiti svojim prijateljima da ih oduševim za religiozne stvari. Mladi nisu toliko loši ali postaju, jer se nitko ne brine o njima. U to vrijeme svećenici se nisu bavili maloljetnicima, zato je on tada razmišljao, kada bi postao svećenik radio bi baš na tome. Da bi ih približio sebi, govorio im lijepe riječi, prijateljske i pokazao svu ljubav i radost. Učio je latinski jezik jer mu je trebao za svećenički stalež, pa je zbog školovanja morao naći posao da bi zaradio, radio je kao sluga.

Nakon dvogodišnjeg rada, uzeo ga je neki svećenik da se brine o njemu i pomagao u učenju, ali je ubrzo umro pa je ostao bez te skrbi. Kada je došao u školu latinskog, svojom vedrinom i finoćom stekao je veliki ugled. Bio je nadaren i za glazbu, poznavao je i mnoge zanate. Mogao je i druge poučavati i tako se njegovo materijalno stanje poboljšavalo.

Kada je navršio 26 godina Ivan Bosco došao je do svog životnog cilja - postati svećenik. Uz sav napor i put koji je bio posut trnjem, uspio je zahvaljujući milosti koja ga je vodila na tom putu. Zato si je postavio na put kao životno načelo: U svemu me moraju voditi ljubav i dobrota svetog Franje Saleškoga. Svima je postao prijatelj i vrata njegova srca bila su svima otvorena, veliki broj mladeži se okupljao oko njega.

Nakon dosta muka i borbe, osnovao je internat u kojem mladi su dobivali dublji odgoj. Don Boscu je dosta pomogla Božja providnost: lako je došao i do sredstava za uzdržavanje. U njegovu djelima se jasno očitovala Božja volja, mnogi mladi su pošli putem za svećenike, čak je i ženska mladež pronašla svoja mjesta. Mladići koje je on odgajao u tom duhu su postali samostalni, dobri krščani i građani. U crkvi je djelovao tiskom kao pisac školskih djela i nabožnih rasprava, pokrenuo je mjesečnik Katolička štiva s religioznim i obrazovnim sadržajem. Don Bosco je svojim životom pokazao koliko je Bog blagoslovio njegovo djelo: nakon smrti, proglašen je svetim godine 1934.

na vrh članka