Marija, Majka šutnje

Listopadska pobožnost trebala bi biti mjesto u kojem učimo biti pobožni poput Marije, a to znači neprestano upućivati na Drugoga, na Boga. Između svih naziva kojima častimo blaženu Djevicu Mariju teško je naći jedan koji otkriva ljepotu Marijine duše, a po Mariji, i dubinu Božje ljubavi. No ima jedan naziv koji meni upravo to otkriva – Marija, Majka šutnje. Kako je rekao kardinal Kuharić „ta je šutnja njezin trajni razgovor s Bogom“. U Svetom Pismu Marija ne govori puno ali je uvijek uz Gospodina. Marija razmatra Kristov život od samog početka i „sve brižno čuva u svom srcu“. Zbog toga je ona puna dostojanstva, poniznosti i mira. Od Marije nam je učiti se poniznosti, životu vjere. Poniznost i skromnost obavijaju njen život. Svako iskustvo Božje blizine dolazi u tišini, u šutnji. Bog progovara srcu koje ga je spremno čuti. Marijina šutnja nam otkriva tko je Marija, otkriva njen identitet.

- službenica Gospodnja; bezuvjetno se predala Gospodinu i nikada se nije pokajala.
- hodočasnica vjere; hoda u potrazi za Licem Gospodnjim.
- planinarka; njezin duh se uzdizao dok je uzlazila „k svetom hramu“.
- cvjećarica; rodila je i „uzgojila“ najljepši cvijet, cvijet u kojem se susrelo ljudsko i zemaljsko, Isusa Krista.
- kardiolog; svoje srce sjedinila je sa Srcem Božjim, otvorila mu je svoje srce u žarkom zajedništvu ljubavi.
- kozmetičarka; ljepotu je položila u Božju snagu i ures njegova Duha.
- svjetioničarka; Bog je čisto svjetlo i čovjeku je nemoguće podnijeti ga. Trebao je suradnju ljudskog bića koje je moglo stati pred sjaj njegova lica i poslužiti kao stabilna podloga njegovu božanskom svjetlu. Taj dar Gospodin je udijelio Mariji oslobodivši je grijeha.
- vratarica; vrata zemlje i ljudskog života otvorila je Gospodinu, kako bi on po njoj po njoj poslao na svijet svoga Sina, koji će vrata neba otvoriti svim ljudima.
- Majka; „evo ti majke“, u Ivanu, Gospodin Mariju daje svima za Majku

Ova Marijina svestranost proizlazi iz njene šutnje, iz razmatranja Božjih otajstava. Marija se predala u ruke Očeve iako joj puno toga nije bilo jasno. „Evo službenice, neka mi bude po riječi tvojoj“ to su riječi koje otkrivaju spremnost na suradnju s milošću Božjom. Marija je žena vjere. I samo vjera davala joj je snagu na putu koji joj je Gospodin predodredio. Nemojmo zaboraviti da je Marija bila stvorenje kao i svatko od nas, nije bila božica. Jednostavno, bila je svjesna svojih izvora u Bogu. Zagledajmo se u njen primjer i pokušajmo ju vjerno nasljedovati tako što ćemo se svakodnevno predavati Gospodinu, tražiti Ga, svaki dan se sjedinjavati s njim, biti očevi i majke drugima, donositi Isusa drugima. Sve to u poniznosti i skrovitosti, u šutnji.

„Majko šutnje i poniznosti, ti živiš izgubljena i nađena u moru bez dna Otajstva Gospodnjega.

Daj da shvatimo da šutnja nije nehaj za ljude, već vrelo snage i zračenja; nije zatvaranje, nego otvaranje srca, razvijanje krila; i da uzmognemo rasipati bogatstva, moramo ih prija zgrnuti.

Učini da shvatimo da je apostolat bez šutnje, otuđenje. Ogrni nas plaštem šutnje I udjeli nam snagu tvoje vjere, Vidinu tvoje nade I dubinu tvoje ljubavi.“
(Ignacio Larrañaga)

na vrh članka