Riječ anđeli ime je za službu, a ne narav

Treba znati da riječ anđeli jest naziv za službu, a ne za narav. Jer ti sveti duhovi nebeske domovine uvijek su duhovi, ali ne možemo ih uvijek nazivati anđelima, jer oni su anđeli samo onda kada se preko njih nešto najavljuje. Oni što javljaju neznatnije stvari zovu se anđeli, a oni što javljaju ono najviše zovu se arkanđeli.

Zato je Djevici Mariji poslan ne bilo koji anđeo, nego arkanđeo Gabriel. Bilo je dostojno da u toj službi dođe najviši anđeo, jer je imao navijestiti najuzvišenije od svega. Oni se određuju i posebnim imenima, da bi se i riječima označilo kakvi su na djelu. No u onom svetom Gradu u kome vlada potpuno znanje gledanjem svemogućega Boga ti duhovi ne dobivaju vlastita imena, kao da bi bilo nemoguće poznavati njihove osobe bez imena, nego kad k nama dođu po kakvoj službi, kod nas po toj službi dobivaju i imena. Tako Mihael znači „Tko je kao Bog“?, Gabriel pak „Snaga Božja“, a Rafael „Lijek Božji“.

Svaki put kad se nešto čini osobitom snagom, poslan je Mihael, da se po samom činu i imenu može razumjeti kako nitko ne može učiniti ono što može jedino Bog. Zato i onaj stari neprijatelj koji je iz oholosti žudio biti sličan Bogu, govoreći: Uzaći ću na nebo, uzdignut ću svoje sjedište nad nebeske zvijezde, bit ću sličan Svevišnjemu, bî ostavljen u svojoj moći do konca svijeta, da bi bio uništen u krajnjoj propasti kad se bude borio s Mihaelom arkanđelom, kako se kaže u Ivana: Zametnut je boj s arkanđelom Mihaelom.

Mariji je pak bio poslan Gabriel, što znači „Snaga Božja“. On je naime došao navijestiti onoga koji se udostojao pokazati poniznima, da bi dokončao sile u zraku. Trebalo je dakle da ga navijesti sila Božja, jer je imao doći Gospodin snagâ i moćni u boju. Rafael, kako rekosmo, znači „Božji lijek“. On je, dotaknuvši kao po službi Tobijine oči, uklonio tmine njegove sljepoće. Dolikovalo je da bude nazvan „Božjim lijekom“ kad je poslan da liječi.“

Pomolimo se:

Bože, ti savršeno raspoređuješ službe anđela i ljudi. Tebi anđeli u nebu uvijek stoje na službu: daj da nas čuvaju u našem životu na zemlji. Po Gospodinu našemu, Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova.

Izvor: Iz božanskog časoslova, IV. svezak, služba čitanja o blagdanu svetih Mihaela, Gabriela i Rafaela, arkanđela.

na vrh članka