Sveti Jeronim i Sveto Pismo

Sveti Jeronim rođen je daleke 340. godine u Stridonu, u Dalmaciji. Dijete je imućnih roditelja koji ga, uvidjevši njegovu nadarenost, šalju u Rim na školovanje. Velik mu vjerski odgoj nisu pružili, čak ga nisu ni krstili, jer se tada krštenje odgađalo za što kasnije, da bi se čovjek u milosti Božjoj preselio u vječnost. U Rimu je Jeronim upao u loše društvo i njegov je moralni život bio slab. U svojoj dvadeset i šestoj godini napušta raskalašen život, biva kršten te izabire put molitve i odricanja. Otišao je u Sirijsku pustinju da se u samoći bori sa svojim manama, strastima i lošim nagnućima. A najteže je pobijediti sebe. Bio je nagle naravi i brzo se znao rasrditi, planuti. Tu je zaređen za svećenika. No, papa Damaz zove ga k sebi za tajnika i povjerava mu prijevod Svetog pisma s grčkog na latinski jezik, kako bi običan svijet mogao razumjeti Božju riječ i po njoj živjeti. Jeronim je to prihvatio i dao se na posao.

Pripada istaknutim duhovnim ocima zapadnoga kršćanstva. On nije samo obogatio Europu kršćanskim plemenitostima, nego je prvi u povijesti i do sada jedini čovjek, koji je udružio Europu slovom Riječi Božje i Kristovim svetim križem. Upravo u tome je njegovo najvrjednije djelo. Najpoznatije i najvažnije djelo sv. Jeronima je latinski prijevod Biblije tzv. Vulgata.

Uz spomendan sv. Jeronima uronimo zajedno u čitanje Svetog Pisma. Zašto je važno čitati Sveto pismo neka nam kaže sam sveti Jeronim: Vraćam što sam dužan, slušajući Kristove zapovijedi kada kaže: Ispitujte Pisma i: Tražite i naći ćete. Činim to da ne bih sa Židovima čuo: Lutate ne poznavajući Pisma ni Božju snagu. Ako je naime – kako tumači apostol Pavao – Krist Božja snaga i Božja mudrost, onaj tko ne pozna Pisma ne zna Božju snagu ni njegovu mudrost: nepoznavanje Pisma nepoznavanje je Krista.

Bog je dobri Otac koji nam je ostavio svoju Riječ da po njoj živimo. Sveto Pismo je pismo Oca upućeno meni, tebi, svakom čovjeku koji želi živjeti u njegovoj prisutnosti. Često se može čuti pitanje kako čitati Bibliju?. Svima je jasno da se ne može čitati poput ostalih knjiga ili novina. Pokušajmo sada zajedno proći kroz jedan odlomak svetog teksta. Stvori uredan prostor. Moli svjetlo Duha Svetoga kako bi prepoznao riječ koja je tebi namijenjena. Oodaberi odlomak i čitaj polako. Ako je moguće čitaj na glas ili poluglasno kako bi jasnije čuo svaku pročitanu riječ. Pročitaj nekoliko puta.

Sada zastani i pusti da riječ nađe put do tvoga srca. Ništa ne govori. Gospodin progovara tvome srcu kroz riječ koju si pročitao. Dopusti da te prožme milost. Dopusti da ti se Gospodin otkrije, da ti objavi svoj plan s tobom za ovaj dan. Samo slušaj. Slušaj srcem. Dotakla te se Riječ, prepoznao si sebe u nečemu? Lagano preuzmi riječ i otvori svoje srce molitvom zahvale ili prošnje. Pročitao si Riječ Božju, slušao si dok ti je u srcu govorio što je bitno za tebe, izrekao si mu svoju molitvu ali tu nije kraj čitanja. Pođi i provedi u djelo što si čuo. Netko je rekao pazi kako živiš, jer si ti za nekoga jedina Biblija iz koje čita. Što to znači? Ako si čitao o milosrdnom ocu - budi milosrdan; ako o opraštanju - oprosti; ako hvalospjev ljubavi tada dijeli i umnažaj ljubav. Neka gledajući tebe danas ljudi čitaju Bibliju.

Sveti nam je Jeronim ostavio divan primjer življenja s i od Riječi Božje. Uzmimo već sada Sveto Pismo, otvorimo ga i uronimo u otajstvo Božje ljubavi prema nama, čitajmo radosno jer to je Božje pismo nama.

Pomolimo se:
Bože, svetog prezbitera Jeronima obdario si nježnom i živom ljubavlju prema Svetom pismu. Daj svome narodu da se obilnije hrani tvojom riječju te u njoj nađe život. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

na vrh članka