Sveta Monika, život kroz blaženstva

27. kolovoza spominjemo se sv. Monike, majke sv. Augustina.
Poznato nam je da su njene molitve i suze sv. Augustina privele k Bogu. Isus je ostavio plan i program kako postići nagradu na nebesima. Razmišljajmo zajedno o životu svetice kroz blaženstva (usp. Mt 5, 3 -11).

Blago onima koji tuguju, jer će se utješiti!“ – dugo je u samoći i molitvi patila zato što joj sin živi odbacujući Boga i prezirući njegove zakone. No njezine se molitve nisu uzalud dizale prema Bogu, njezine suze nisu uzalud tekle. Augustin se obratio i postao drugi čovjek.

Blago krotkima, jer će baštiniti zemlju!“ – muž ju je volio ali ipak ju nije poštedio boli zbog svoje bračne nevjere i preljuba. Monika mu je životom propovijedala Krista strpljivo podnašajući njegove ispade srdžbe i njegove nevjernosti. Taj jezik strpljive ljubavi, ta mudrost u strpljivu nošenju križa nije mogla ne djelovati na njezina muža pa je na smrtnoj postelji primio kupelj preporođenja postavši po krštenju kršćanin. Bilo je to prvo veliko životno djelo te velike žene u kojem je vjerno surađivala s Božjom milošću i nadahnućima

Blago onima koji su čista srca, jer će Boga gledati!“ – resilo ju je nepokolebljivo pouzdanje, postojana molitva, razmatranje Svetoga pisma, poštivanje crkvenoga autoriteta. To nije ostalo bez nagrade, vidjela je kako se Bog proslavio kroz njenog sina.

Blago mirotvorcima, jer će se zvati sinovi Božji!“ – sam Augustin za nju kaže da je nastupala kao pomiritelj među zavađenim i otuđenim dušama (često i između njega i oca). Nastojala je dobrim govorom ukloniti zlo. A takva je bila jer je Bog bio učitelj u školi njezina srca.

Pučka pobožnost svetu Moniku časti kao uzor kršćanskih majki, a zaštitnica je majki, udovica i obitelji, pa ju molimo da bdije nad svima nama, a posebno nad onima koji Boga ne trebaju, nego smisao života uzalud traže u ispraznostima i “mudrostima ovoga svijeta” – ondje gdje ga neće naći… Ona je primjer svim kršćanima, roditeljima, svećenicima i boguposvećenim osobama kako vjeru iskreno živjeti. Nije odustala od spasenja duša i time ostavila trajan primjer ljubavi i milosrđa na koje nas Gospodin Isus poziva. Ne bojmo se nasljedovati divan primjer koji imamo u svetoj Moniki.

na vrh članka