Sveti Antun - svetac cijelog svijeta

Povodom svetkovine svetog Antuna Padovanskog razmišljamo o životu i djelu tog najštovanijeg sveca katoličke Crkve, crkvenog naučitelja, poniznog redovnika i gorljivog propovjednika koji je i trpio za očuvanje prave vjere od hereze.

 

Sveti Antun nas upozorava na opasnost nevještog i lakomislenog moljenja riječima, a ne srcem i djelima, jer molitva koja ne rezultira djelima - mrtva je. Molitva koja nas ne mijenja - prazna je.Ovo su samo neke od njegovih opomena...

Ovaj ponizni sluga Kristov, iako jedan od najvećih umova svoga vremena,nikada se tašto nije uznosio svojom učenošću i plemićkim porijeklom pred drugim ljudima, iskreno je volio i zalagao se za siromašne i odbačene, prezirao je duh pohlepe i mamona koji vlada i današnjim svijetom...On je uspijevao svojim propovijedanjem, a živeći u skladu s Duhom Svetim, preobratiti čak i heretike svoga vremena...

Prema jednoj legendi, svetac je propovijedao ribama koje su ga zadivljene slušale okupljene u jatima u moru...na taj način je Duh Sveti dokazivao heretcima hladnog srca i proračunatog uma onoga vremena istinitost Evanđelja. Trud ovog svetog propovjednika nije ostao bez ploda: mnoštvo heretika onog vremena se preobratilo.

Sveti Antun i sveti Franjo su bili suvremenici i subraća redovnici, a smatra ih se najvećim duhovnim preporoditeljima svoga vremena. Tada je kršćenstvo doživjelo svoj procvat, to se doba smatra proljećem kršćanske vjere zahvaljujući svetom djelovanju našeg omiljenog sveca. Godine 1220. kroz Coimbru je prolazila povorka sa relikvijama prvih mučenika franjevaca, koji poginuše za vjeru u Africi. I Antun se oduševio da svoju vjeru posvjedoči darujući život. Prelazi u Franevački red i prima ime Antun. Putuje u Maroko. Bi udaren teškom bolešću. Uputio se natrag brodom. Oluja je potisnula brod do sicilijanske obale.

Na Duhove 1221. i sveti Antun se našao na zajedničkoj skupštini braće te susreo osobno svetog Franju. Kod njega je bila prisutna velika euharistijska pobožnost. Nastojao je sudjelovati kod svake svete Mise u samostanskoj crkvi. Jednom zgodom bio je zaposlen u samostanskoj kuhinji. Čuo je znak zvoda da je u crkvi Pretvorba. Okrenuvši se prema crkvi spusti se na koljena. Pred njime se u viđenju otvore zidovi te se pokaže oltar gdje je svećenik podizao svetu hostiju. U spomen na taj događaj kanonici samostana Svetog Križa su običavali na znak zvona za Podizanje kleknuti makar gdje se nalazili.

U pokori o kruhu i vodi posvetio se molitvi u jednoj spilji franjevačkog samotišta Montepaolo kraj Forila. Tu su poglavari otkrili njegove talente. U proljeće 1222. u Forliju je primio svećenički red Sv. Antun je poslan u Francusku da pobija krivovjerce. U mjestu Bourgesu Sveti Antun se trudio vođi albigenza Gvijaldu dokazati stvarnu prisutnost Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Krivovjerac pristane da će vjerovati uz uvijet da gladna životnja ostavi hranu i pokloni se pred Presvetim Sakramentom. Gvijardo je svom magarcu kroz tri dana uskratio hranu. Treći dan je Antun prikazao svetu Misu u stolnoj crkvi i uz pratnju braće stupio na trg. Tu je bilo veliko mnoštvo. Dok se približio Antun sa Kristovim Tijelom, Gvijaldo pruži ogladnjeloj životinji zob. Tad Sveti Antun naredi životinji i iskaže čast Bogu prisutnom u svetoj Hostiji. Dogodilo se čudo: izglednjela životina ostavi zob i spusti se na koljena pred Tijelom Kristovim. Krivovjerac Gvijardo odrekao se zabluda pa su njegov primjere slijedili drugi heretici. Bilo je to u kasnu jesen 1225. U znak zahvalnosti je obraćenik podigao župnu crkvu u čast svetog Petra u Burgesu.

Antun je postao glasoviti propovjednik i čudotvorac u Italiji, od Venecije, Istre do Furlanije. U Genovi je uskrisio mrtvaca. U Riminiju ga krivovjerci nisu htjeli slušati. Otišao je na morsku obalu uz ušće rijeke Marekije. Tu se pomoli i progovori ribama koje se u velikom mnoštvu okupe. Mještani to doznali i poveli sveca u grad. Vođa krivovjeraca Bonvilla na gozbi je podmetnuo Antunu otrovano jelo. Svetac blagoslovi jelo te mu nije naškodilo. Ta čudesa potaknu mještane da prihvate ispovijest vjere svetog Antuna.

Evo nam samo neki od poticaja sv. Ante, meni osobno najdraže, da produbimo svoju vjeru i revnujemo za Krista.

Oni koji vole novac i nepostojane časti bacaju se pred vraga i klanjaju mu se.

Onaj koji je ispunjen duhom Svetim govori različitim jezicima. Različiti su jezici različita svjedočanstva za Krista, kao što su poniznost,siromaštvo, strpljivost, poslušnost. Njima govorimo kad ih drugima pokazujemo životom. Riječ je živa kad govori život. Neka zato prestanu riječi, a neka progovore djela. Prepuni smo riječima, a neka progovore djela. Prepuni smo riječima, prazni djelima. Stoga nas stiže prokletstvo Gospodnje,koji prokle smokvu na kojoj ne nađe ploda,nego samo lišće. Zakon je propovjedniku veli Grgur da ono što propovijeda provodi u djelo.Uzalud se hvasta poznavanjem zakona onaj koji djelima razara nauk.

Sveti Antun Padovanski je glavni zaštitnik male djece, nerotkinja - žena koje mu se željne potomstva usrdno obraćaju; pomoćnik je i potencijalnim udavačama, koje ga zazivaju u trženju dobrog muža; ozdravljenje vida i pronalaženja izgubljenih stvari.

Skrušena je duša, pred Bogom, kao novi raj zemaljski. Koja je za našu dušu veća sreća i radost nego da se nađe u prisutnosti onoga,s kime je i u kojemu sve ono što se vidi na ovom svijetu ništa, i što izgleda bogatstvo-bijeda. Pomozi nam sveti Antune, da moleći i štujući tebe, postanemo revni i nepokolebljivi pred veličinama ovoga svijeta u širenju Evanđelja našim djelima...

Pripremila: Katarina Bandić

SVETOM ANTUNU

Sveti Antune
tvojoj ljubavi
srce otvaram
bol mi poznaješ
prinesi Isusu
moju molitvu
za nju
da ti darujem
zahvalnost
veliku

na vrh članka