Poziv kroz ukazanje Gospe Fatimske

Ukazanja koja se događaju po milosti Božjoj pobuđuju veliku pozornost vjernika… A, kako i ne bi, tâ sam Bog nam se obraća. Svakog trinaestog u svibnju promišljamo o tome u što nas Gospa uvodi i poziva svojim ukazanjem u portugalskoj Fatimi...?

O ovom ukazanju, koje je Crkva službeno priznala, napisano je već mnogo stvari. Detalji samoga ukazanja objavljeni su i prostudirani u mnogim spisima. Ljudsku znatiželju najviše je zaintrigirala tajna koju djeca nisu smjela otkriti, no mislim da smo se apsolutno svi trebali zaustaviti na onom pitanju koje je Lucija postavila Gospi, ono najvažnije, egzistencijalno pitanje koje mudracima ovoga svijeta nikada ne pada na um, koji su tobože silno zabrinuti za sudbinu svijeta, a vlastita ih nimalo ne uznemiruje. Lucija je, dakle zapitala: A, hoću li ja u Nebo?

O, božanska znatiželjo, svih razumnih i mudrih! Zar to dijete time nije upozorilo na najvažnije pitanje svakog pojedinca? U ovu zbrku, koju nazivamo život, (a život nije, jer da jest život, živio bi ga za buduća dobra drugoga i sebe), Bog je poslao Majku Mariju. Poslao ju je kako bi nas probudila, otrijeznila, privela k sebi! Želi nas iščupati iz našeg svijeta, zaluđenog i opijenog, izgubljenog i nevjernog, izbezumljenog i sebičnog, zatvorenog u materiju koja priječi naše otvaranje Bogu.

Za očajno stanje svijeta krivo je zlo u njemu, a ono vodi do smrti i prokletstva. Djevica to zna, Majku to boli pa poduzima sve da bi spasila Božju čast i spriječila našu propast. To je razlogom dolaska i upozorenja, objava i opomena. Majka se ne može pomiriti s propasti djece. U Fatimi je ponudila sebe, vlastito srce, svoj upliv kod Boga, a ne zaboravimo da je to biće stupilo u obitelj Presvetog Trojstva, ponudila, u simbolu srca, svoju dobrotu i milosrđe, svoje posredovanje da bi izmirila uvreditelja i Uvrijeđenog, krivce i Kaznitelja. Eto, to! Sama se ponudila, kao što je nezamoljena posredovala u Kani. U tome je ljupkost fatimskog čuda, kojim čudesno dokazuje ulogu svog univerzalnog majčinstva. Ona je majka Božja, prirodna majka Božjeg Sina i duhovna majka djece, sve djece Božje, dakle majka Stvoritelja i stvorenja.To je temeljna istina čitavog znanja o Marijii prvi razlog postojanja tako uzvišenog bića.

Fatimska Gospa nam donosi siguran recept za ozdravljenje svijeta, lijek za naše duhovno ozdravljenje. To će se ostvariti po pobožnosti njezinom Prečistom Srcu, a koje se zasniva na tri temeljna čina:štovanje, pružanje zadovoljštine za uvrede koje su joj nanesene i koje se trajno nanose i posveta njezinu Srcu. Ona izjavljuje da će tim putem svaku dušu dovesti Bogu, daje obećanje da će prisustvovati njezinoj smrti sa svim milostima koje su potrebne za njezino spasenje tj odlazak u Nebo.

Čime počinje veliki povratak? Molitvom i žrtvom!Kako se ostvaruje? Prakticiranjem pobožnosti prvih pet subota u mjesecu!

Razumijemo li mi da nam ona govori:“Dođi k meni , želim te staviti u svoje Prečisto Srce i odnijeti Bogu!“ Baš kao kad nas je zemaljska majka nosila u tijeku trudnoće u svojoj utrobi gdje smo bili najsigurniji, čim smo se rodili - izašli u svijet, naša izloženost je postala vječitim razlogom bdijenja naših roditelja. Da, povezanost s Majkom Božjom vodi nas u dubine njezina Božanskog Srca koje je najsigurnija zaštita od zla i siguran put u Nebo!

U ovom ukazanju Fatimska Gospa se predstavila kao Gospa od krunice. Svakodnevnom molitvom krunice na jedan savršeni način častimo otajstva Božjega života što doprinosi našoj sve čvršćoj vezi sa Presvetim Trojstvom i našom Majkom, a ujedno privodi i druge duše milosti obraćenja. Malo je onih koji će se sve ovo shvatiti kao vidioci, a shvatiti znači činiti ono što su činila ta djeca. Molitvom, pokorom i žrtvom doprinosili su za spasenje onih duša koje hrle u sigurnu propast. Brate, sestro osjećaj se prozvanim da sudjeluješ u ovoj misiji spasenja, kojom svojim djelima zadovoljštine doprinosimo ostvarenju Gospinih ciljeva…Majka nas treba!

Prema izvoru: Fatima - da ili ne?, Yvesa Ivonidesa

na vrh članka