Molitvena devetnica svetom Josipu

Molitvena devetnica svetom Josipu počinje u našoj filijanoj crkvi svetog Josipa u Bukovlju u utorak, 10. ožujka. Svakoga dana od 18 sati razmatrat ćemo Josipov život i njegovo poslanje. Što zapravo znači moliti devetnicu, osobito svetom Josipu, približila nam je naša Meri Matošić.

Devetnica se moli devet dana prije blagdana određenog sveca ne računajući blagdan. Zašto baš devet dana? Poslije četrdeset dana ukazanja svojim učenicima Isus je rekao da mole za darove duha Svetoga. Na pedesetnicu, nakon devet dana molitve, molba im je uslišena i na njih je sišao Duh Sveti. Zato i mi obavljamo devetnice, svatko od nas ima nekoga zaštitnika kojeg posebno štuje, i koji mu je drag te ga moli za zagovor kod Boga.

Približava se svetkovina svetog Josipa, sveca koji je zaštitnik Crkve, svake obitelji, radnika, očeva, zaštitnik naše domovine Hrvatske i napose zaštitnik naše filijalne crkve u Bukovlju. Upravo u toj crkvi od sutra, 10. ožujka, pa sve do 18. ožujka molit ćemo devetnicu svetom Josipu.

Znamo da je Josip Božjom milošću imao veliku ulogu u Svetoj obitelji. Za njega se kaže da je zemaljski hranitelj Isusa i brižni i odani muž Marije. Ali, on je i otac Isusov, jer ako je bio pravi djevičanski muž Marije, a njihov brak ozakonjen pred Bogom, tada se Isus rodio u Josipovoj obitelji i s pravom ga možemo nazivati i djevičanskim ocem Isusovim. Bog ga nije stavio samo kao neku pratnju ili zaštitu Isusu i Mariji, ili da upotpuni mjesto u obitelji, nego ga je stavio u otajstvo, te njih troje zajedno tvore Svetu obitelj. Takvo važno i odgovorno poslanje Bog stavlja u ruke siromašnog drvodjelje Josipa.

Kakav je bio Josip, i tko je bio čovjek kojem je Bog povjerio tako veliku milost, da privije Isusa Spasitelja svijeta i majku njegovu Mariju, da nad njima bdije i bude im zaštita? Evanđelje nam govori da je Josip potomak Davidov, govori da je bio pravedan, te se spominje na svega nekoliko događaja iz doba Isusovog djetinjstva. Osim toga nije zabilježena niti jedna riječ koju je izgovorio sv.Josip. Ali razmatrajući ga kao osobu i prateći njegovo poslanje možemo iščitati kako je taj samozatajan,šutljiv i ponizan čovjek uvijek slušao Boga i vršio ono što mu je bilo povjereno. U njemu možemo prepoznati Isusove riječi: Neće svaki koji mi govori Gospodine, Gospodine, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj koji vrši volju moga nebeskog Oca.

Na samom početku kod utjelovljenja Sina Božjega, možemo se samo zamisliti na pravednosti, dobroti i časti tog čovjeka koji potajice namjerava napustiti Mariju da bi ju zaštitio od kamenovanja. Trebamo se zamisliti nad takvom odlukom gdje unatoč svojoj patnji i boli, vidjevši Mariju trudnu sebe ne ističe, premda mu je teško, niti optužuje Mariju, nego ju namjerava napustiti potajice. Potom mu se u snu javlja anđeo Gospodnji kojemu vjeruje na riječ koja dolazi od Boga i uzima Mariju za ženu.

Nadalje se možemo zamisliti i na poteškoćama na koje je nailazio tražeći konak i mjesto za Mariju kojoj je se bližio porođaj. Zatim bijeg u Egipat, gdje ustaje noću poslušan riječi koju je primio od anđela u snu. Koliko samo pouzdanje i povjerenje stavlja u Božju providnost. Kao glavar obitelji nije se stavio u prvi plan nego u službu, te upravo tim služenjem nastaje njegova veličina svetosti.

Josip je marljivi i vjerni čovjek koji je svojim rukama radio marljivo i pošteno da bi prehranio obitelj. Sigurno je bilo teških i napornih dana. Tko zna je li uvijek mogao naplatiti svoj trud i znoj. Bilo je i dana oskudice kad nije znao što mu sutrašnji dan donosi ni hoće li sutra imati kruha. No, on je sve stavljao u Očeve ruke, svaki dan, svaki strah, sve zabrinutosti, ali i radosti.

Našim obiteljima je potrebna upravo ta vjera u Boga, to pouzdanje. Jer uzajamna ljubav i svetost između njega i Marije je bila zato što je u središtu njihovog života bio Bog. Svaka naša obitelj bi ga trebala štovati kao uzor svetosti , te zaštitnika i zagovornika u nebu jer koliko je bio velik i svet ovdje na zemlji, utoliko je njegova veličina i svetost u nebu još veća.

Vrijeme je, pomozi sveti Josipe, oče pun dobrote!
Ti si moćan da nas izbaviš iz nevolja i pogibelji,
Jer gdje je ljudska pomoć nemoćna,
tvoja pomoć je sigurna.
Ti ne možeš odbiti vruće molbe svoje djece.
Pokaži da se očinski brineš,
gdje je nevolja najveća.
Vrijeme je, pomozi sveti Josipe, pun dobrote!


Ovo je molitva svetom Josipu koju je napisao i svakodnevno molio slijepi svećenik Luciano iz Brazila. Vodimo se njegovim primjerom i utječimo se u zagovor našeg nebeskog zaštitnika i kroz ovih devet dana do njegove svetkovine.

na vrh članka