Bl. Alojzije Stepinac, mučenik za jedinstvo Crkve

Crkva u Hrvata danas se, 10. veljače, spominje blaženog kardinala Alojzija Stepinca, hrvatskoga biskupa, stradalnika za jedinstvo Crkve i mučenika za jedinstvo kršćana.

Alojzije Stepinac rođen je 8. svibnja 1898. godine u mjestu Brezarić, u župi Krašić. Nakon završetka školovanja zaređen je za svećenika 1930. godine, a već sedam godina poslije postao je zagrebački nadbiskup. Njegovo djelovanje obilježio je početak drugoga svjetskoga rata, i neviđena stradanja Židova, od kojih su neki u bijegu pred Nijemcima pronašli utočište i u Hrvatskoj. Pod okriljem nadbiskupa Stepinca mnogi su uspjeli pronaći pomoć. Ne samo Židovi, nego i Romi, Srbi, svi ostali kojima je Stepinac mogao pomoći. Poznate su njegove riječi da surase i narodi Božje tvorevine!

Uzdajući se u Boga, nije se bojao komunističkog režima. Godine 1945. partizanska vojska ušla je u Zagreb i već nakon desetak dana nadbiskup Stepinac je uhićen. Optužen je za suradnju s neprijateljem u vrijeme rata, nasilno pokrštavanje vjernika pravoslavne vjere tj. nasilnog nametanja katoličke, i još mnogih drugih djela. Na montiranom sudskom procesu optužen je na 16 godina zatvora koje je trebao odslužiti u Lepoglavi, ali mu je zbog bolesti određen kućni pritvor u Krašiću.

Na sve tužbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna... Ja sam za svoje uvjerenje, sposoban podnijeti ne samo ismijavanje, prezir i poniženje, nego – jer mi je savjest čista – pripravan sam svaki čas umrijeti. A što se tiče mene i moga suđenja, ja ne trebam milost – savjest mi je mirna., riječi su nadbiskupa Stepinca koje neće biti zaboravljene. Povijest pamti i Stepinčeve riječi u kojima ga prepoznajemo kao branitelja čovjekova dostojanstva, a cijelo njegovo biskupsko propovijedanje i zalaganje i nije bilo drugo nego da vjernike koje je Isus povjerio njegovoj biskupskoj brizi, potakne na svetost – na put čišćenja, prosvjetljenja i na put sjedinjenja s Bogom.

Alojzije Stepinac bio je iskreni bogoštovatelj i bogoslužnik, njegovao je sve molitvene oblike i svojim marom i Božjim darom. Ostat će upamćen kao veliki Marijin hodočasnik i obnovitelj svetišta Marije Bistrice. Bio je revan molitelj krunice i druge je poticao da usvoje krunicu kao molitvu, i osobnu i obiteljsku.

Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu, pa ćete onda biti najjači,Stepinčeva je poruka svim vjernicima.

Papa Pio XII. imenovao ga je godine 1953. kardinalom. Alojzije Stepinac umro je na glasu svetosti i mučeništva u Krašiću 10. veljače 1960. godine i pokopan u zagrebačkoj katedrali. Na velikom slavlju u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim, rekavši:U osobi se novoga blaženika spaja, da se tako izrazim, cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu komunizmom. On je sada u nebeskoj slavi okružen svima onima, koji su, kao i on, dobar boj bili, kaleći svoju vjeru u kušnjama i nevoljama. U Njega danas s pouzdanjem upiremo svoj pogled išćući njegov zagovor.

Zbog svega toga, danas blaženog Alojzija Stepinca možemo promatrati kao jednog od najznačajnijih likova novije povijesti Crkve u Hrvata. Dok iščekujemo Stepinčevu kanonizaciju, što bi se prema potvrđenoj najavi iz Vatikana trebalo dogoditi do kraja 2015. godine, usrdno i s pouzdanjem u Gospodina zajedno molimo molitvu za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca:

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti hrvatskog naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

na vrh članka