Bogojavljenje: blagoslov vode i pomoć danas

Šestoga dana u siječnju radosna srca slavimo još jednu svetkovinu božićnog vremena: Bogojavljenje ili Tri kralja, objavu Kristova božanstva. To je jedan od najstarijih kršćanskih blagdana (javlja se u II. stoljeću). Zapadna liturgija spominje ukazanje zvijezde i poklonstvo mudraca s Istoka, zatim Isusovo krštenje u Jordanu i čudo u Kani Galilejskoj. Poklonstvo trojice mudraca nam lijepo opisuje evanđelist Matej (2,1-12). Za ovaj sveti dan vezan je i obred blagoslova vode ili vodokršće.

Da sâm Bog vodu učini majkom svijeta svijedoči nam i Sveto Pismo navodeći da od vode izvede nebo i zemlju i sve što je na njima ili kako Sveti Petar reče po¬bijajuć one koji su nijekali svršetak svijeta: Ta oni naumice zaboravljaju da nebesa bijahu odavna i da zemlja na Božju riječ posta iz vode i po vodi. (2 Petr.3,5)

A mi, kako se mi odnosimo prema toj vodi? Imamo li posvećene vode u svome domu? Ako da, znamo li cijeniti i koristiti blagoslove koje nam ona donosi? Bojim se da mnogi od nas to znaju ali ne vjeruju.

O da, današnjem modernom čovjeku tako je teško povjerovati u snagu i zaštitu koju Božja voda donosi, a svi Crkveni odredi koji nam to omogućuju zasigurno su mu i više nego smiješni i zastarjeli. Sve i da to je tako, iako se duboko ne slažem s onima koji ove blagodati tako nazivaju, dužnost mi je napisati iste kako bi sve to pobliže upoznati prije negoli donesete modernu osudu ovog vremena. U Crkvi postoji uz vodu za sakrament krštenja - obična blagoslovljena voda. Voda za krštenje blagoslivlja se na Veliku subotu i pohranjena je u krsnom studencu. Blagoslovljena voda se blagoslivlja uoči Bogojavljenja ili na sam blagdan i koristi se u škropilicama na ulazu u crkvu.

Blagoslovljena voda proizvodi ove glavne učinke:

a) Oprašta lake grijehe
Ovo je najznamenitiji od svih učinaka, jer izravno djeluje na posvećenje naše duše. Sveti Toma Akvinski o tome veli: Na tri načina neke stvari proizvode otpuštenje lakih grijeha;
1. ulijevanjem milosti – tako se otpuštaju u Sv. Pričesti, Bolesničkom pomazanju i svim Sakramentima Novog Zavjeta.
2. po znakovima kajanja – opća ispovijed, kucanje uprsa, molitva Gospodnja, dok u njoj molimo„otpusti nam duge naše“.
3. blagoslovinama – kod stvari koje su znak štovanja Boga i Božjih stvari: škropljenje blagoslovljenom vodom.

b) Oprašta vremenite kazne
Po Sakramentu Ispovijedi Božje Milosrđe oprašta sve grijehe i vječne kazne, zaslužene po smrtnom grijehu. No uvijek ostaje neka vremenita kazna, za koju moramo zadovoljiti na ovom svijetu ili Čistilištu. Kad se vjernici škrope ili blagoslovljenom vodom križaju oprašta im se djelomično vremenita kazna.

Ovaj učinak blagoslovljene vode glede opraštanja vremenitih kazni možemo namijeniti također dušama u Čistilištu. Kod katoličkih ukopa se ispred lijesa stavi posuda sa blagoslovljenom vodom, da oni koji izražavaju sućut rodbini pokojnika, poškrope tijelo i dušu pokojnika. Svaki put kada vjernici poškrope blagoslovljenom vodom grobove pokojnika, olakšavaju im se muke.

Papa Sveti Pio IX. podijelio je Dekretom 23.ožujka 1866. sto dana oprosta svakome tko bar skrušenim srcem i zazivanjem Presvetog Trojstva prekriži, govoreći pri tome: U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen Oprost se može namijeniti za sebe ili koju dušu u Čistilištu.

c) Podjeljuje djelatne milosti Djelatne milosti pomažu da se možemo usavršiti i spasiti. I oni koji su u smrtnom grijehu mogu kao pomoć djelatnu milost koja ih osnažuje na putu obraćenja.

d) Otklanja prisutnost i utjecaj zlih duhova

Križanje sa blagoslovljenom vodom jako je i sigurno oružje protiv napastovanjima đavla. Kad je već naša skromna molitva moćna nadvladati ma koju napast, očito je da ova moć postaje jača, dok joj se pridruži blagoslovljena voda, koja je Božji dar, darovan kao snažna zaštita Božjem narodu i Njegovoj Crkvi.

Naravno, sada će zasigurno biti onih koji će reći probali smo ali ne djeluje. Kako bi i djelovala kad smo stavili sebe na prvo mjesto misleći da možemo sve, pa u konačnici vladamo zemljom, zar ne?

Da, vladamo, ali uporno zaboravljamo Onoga nam je darovao tu zemlju u vlast. Zaboravljamo da je to dar Svemogućeg Boga kojem smo dužni dati čast i živjeti ne bojeći se svega onoga što nam je iz Ljubavi darovao.

Damas, umjesto moderne prosječnosti i ograničenosti svijeta biram Božju Svemoć, po cijeni da u očima mnogih i sama postanem smješna i zastarjela, i u nadi da ćete smoći snage učiniti isto.

na vrh članka