Duhovna riječ

Obrati se, Gospodin te čeka

Snaga vjere začuđuje ljude svih vjekova. Uvijek su postojali oni koji su išli protiv Božje volje i struje svijeta, a upravo ti ljudi su kasnije unijeli velike promjene u svijet. Kao primjer može se navesti sv. Pavao koji je od progonitelja Crkve postao njezin najsnažniji branitelj i pronositelj Radosne vijesti čije obraćenje Crkva slavi 25. siječnja. Idući za Damask, oko 30. god., na ulazu u grad Pavao doživljava svoje obraćenje, i to tako što je začuo glas s neba koji ga je upitao: “Savle, Savle, zašto me progoniš?” Pao je s konja i privremeno fizički oslijepio. Taj događaj predstavlja i pad s njegovih dosadašnjih svjetonazora i početak novoga razdoblja njegova života.
 
 

Svetac "džentlmen", sv. Franjo Saleški

Franjo Saleški, rođen 21. kolovoza 1567. u Francuskoj u plemićkoj obitelji, bio je ženevski biskup i crkveni naučitelj. Studirao je pravo i teološke znanosti te se kasnio zaredio za svećenika i postao ženevskim biskupom. Umro je 28. prosinca 1622. u Lyonu, a za vrijeme svoga života je radio na povratku protestanata katoličkoj Crkvi.
 
 

Sveti Ivan od Križa

Crkva se na današnji dan 14. prosinca spominje sveca koji je poznat i kao svetac, mistik, sveti Ivan od Križa. Rodio se 1542. u malom selu Fontiveros, u blizini Avile, u Castilla la Vieju, od Gonzala de Yepesa i Cataline Alvarez . Vrlo je mlad ostao bez oca, a s majkom i bratom preselio se u Medinu del Campo, u blizini Valladolida, trgovačkog i kulturnog središta. Tu je pohađao Colegio de los Doctrinos, obavljajući također neke manje poslove za sestre u crkvi. Zbog svojih osobina i rezultata u učenju primljen je bio kao bolničar, a zatim u Isusovački zavod. Po završetku naobrazbe, opredijelio se za redovnički život i to novicijat kod karmelićana uzevši ime Matija.
 
 

Sveti Nikola Tavelić

Nikola Tavelić rođen je 1350 godine u Šibeniku u obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskog plemena Šubić, što dokazuju i crveno – bijelo – plave kocke njegovog obiteljskog grba. Postao je prvi hrvatski svetac. U mladosti je stupio u franjevački red i 12 godina propovijeda kao misionar u Bosni. Bili su tada vrlo teški uvjeti za rad te nakon smrti bosanskog kralja Tvrtka 1391 i nereda koji su uslijedili zbog borbe za vlast i nemogući Nikola se sa dvojicom svoje subraće uputio kao misionar u Svetu Zemlju. To će ga dovesti do mučeničke smrti.
 
Pretplati se na ovaj RSS feed