U iščekivanju sakramenta Svete potvrde

Dok čekam tu nedjelju, 31. svibnja, kada ću napokon primiti pečat Dara Duha Svetoga u sakramentu svete potvrde, želim podijeliti s vama sve one lijepe trenutke koje mi krizmanici prolazimo u zajedničkoj duhovnoj pripravi.

Jesmo li i koliko uistinu spremni za ulazak u kršćansku zrelost, provjerio je naš krizmatelj, inače, generalni vikar naše Nadbiskupije mons. Ivan Čurić, na susretu kojim je svih nas 119 mladića i djevojaka, kandidata za krizmu, okupio na zajedničkom susretu (i ispitu znanja) u župnoj crkvi u Podvinju. Propitivali su nas i mons. Čurić i naš župnik p. Ante o našoj vjeri, o tome tko je za nas Isus Krist, tko pak Duh Sveti, zašto se želimo krizmati i što zapravo očekujemo od tog milosnog dara kojim postajemo punoljetni kršćani.

Bilo je jako zanimljivo slušati odgovore pojedinaca, koje je uhvatila jaka trema, pa i ono što su znali nisu mogli izustiti. Drugi pak su zadivili svojim znanjem, rječitošću i spremnošću da objasne što njima znači vjera, molitva, pouzdanje u Gospodina. Mons. Čurić izrazio je na kraju zadovoljstvo, najavivši da će u ime našeg Nadbiskupa, u nedjelju, 31. svibnja rado podijeliti sakrament svete Potvrde , na svečanom misnom slavlju koje će predvoditi pred župnom crkvom u Podvinju.

Odmah dan potom, 22. svibnja, organizirana je bila i duhovna obnova za sve krizmanike, koju je, također u župnoj crkvi u Podvinju predvodio dragi nam i dobro poznati svećenik, vlč. Miro Tomas, župnik župe Levanjska Varoš i upravitelj svetišta Božjeg milosrđa u Ovčari. Prije same duhovne obnove, vlč. Miro prigodno nas je priredio za svetu ispovijed, kroz ispit savjesti. Podsjetio kako ta ispovijed izgleda te da se zapitamo u vezi svojih grijeha, da se prisjetimo svega lošega što smo učinili, te da se iskreno i skrušeno pokajemo za svoje grijehe. Ispričao nam je neka svoja iskustva dok je ispovijedao ostale vjernike, te kako ih je naveo da se prisjete svega što nisu rekli, odnosno što su zaboravili. Samo recite Duše Sveti, pomozi mi, i sve ga ćete se sjetiti. Zaista je važno da ispovjedimo sve naše grijehe jer ako nešto namjerno ne kažemo, ispovijed nije valjana, zapravo smo se uzalud išli ispovijedati, rekao je vlč. Miro te kroz pokoju šalu i životno iskustvo pripremio nas za sakrament svete potvrde. Pobliže je dočarao kako će taj sakrament izgledati. Vlč. Miro je zaista zanimljiv i nije bio dosadan, te je to svakako susret koji bih željela ponovno doživjeti.

Samoj krizmi iskreno se veselim i jedva ju čekam. Ne zbog darova, gostiju, odabira svečane odjeće (…), nego zbog Duha Svetog čije ću milosti i darove toga dana primiti. Postat ću zreliji član naše Katoličke Crkve. Oduvijek sam bila znatiželjna i baš me zanima kako će to izgledati, kako i što ću osjetiti. Prije, kad sam bila puno mlađa i manja, dok sam išla na krizme mojih rođaka i prijatelja, to mi je ustvari bio onaj objed i kasnije igra s ostalim rođacima. A sada? Sada je to za mene jedan poseban dan koji jedva čekam, jedna posebna čast - kad primim Duha Svetoga, jer Duh Sveti neumorno nas nastoji preobraziti dijeleći nam darove mudrosti, razuma, znanja, savjeta, jakosti, pobožnosti i straha Božjega.

Krizma je za mene jedno lijepo iskustvo vjere u kojemu moj odnos s Bogom postaje još posebniji. Znam da mnogi ljudi ne razmišljaju i ne znaju koju važnost sakrament svete Potvrde ima, no ja znam da će taj vidljivi znak nevidljive Božje milosti produbiti moj odnos s Bogom, učiniti me sretnijom, dati snage za još bolji kršćanski život.

na vrh članka