Antunovo 2015: proslava svetkovine sveca cijelog svijeta

Tisuće vjernika i hodočasnika iz svih krajeva Slavonije, ali i susjedne Bosanska Posavine i ove je godine pohodilo drevno zavjetno proštenište svetog Antuna Padovanskog u našoj župi u Podvinju, ove subote 13. lipnja, na svetkovnu nebeskog zaštitnika - sveca cijelog svijeta.

Kakve li milosti od Boga za taj prekrasan dan – kad proslavismo na radost i čast svakome vjerniku, svetkovinu našeg nebeskog zaštitnika svetog Antuna Padovanskog. Onoga koji je podnio mučeničku smrt za svetu vjeru i naviještao Evanđelje, blagoslivljao dječicu, propovijedao ribama i činio brojna čudesna djela (…), učinio je zasigurno i da ovogodišnje slavlje Antunova bude besprijekorno organizirano u našoj župi i prošteništu u Podvinju, gdje ga više od sto godina časte i slave, u zagovoru mu se utječući brojne generacije. Bijaše to slavlje u znaku srca, jer smo uoči Antunova duhovnom pripravom kroz molitvenu trodnevnicu proslavili i svetkovinu Presvetog Srca Isusova, a na sam blagdan svetog Antuna i spomendan Bezgrješnog srca Marijina.

Bilo je uistinu svečano cijeloga dana – od središnjeg misnog slavlja u 10.30 sati i propovijedi našeg gosta (duhovnika koji je predvodio i trodnevnicu) fra Ante Barišića, župnika iz Petrinje, koji je brojnim vjernicima odaslao snažnu poruku i jasno ukazao na potrebu obraćenja, pa sve do poslijepodnevnog blagoslova dječice i ljiljana – tradicionalnog obreda u Podvinju, što ga je predvodio naš župnik, pater Ante Šiško.

Svete mise od ranoga jutra (od 5 i od 6 sati) bile su u našoj župnoj crkvi sv. Antuna cilj brojnim hodočasnicima koji su u Podvinje stigli još prije svitanja. U svetoj ispovijedi pomagalo je više od 20 svećenika, a ranojutarnje mise predvodili su spiritanci: domaći župni vikar p. Rafal Kiedrowicz, župnik župe Zablaće i Mandalina (Šibenik) p. Josaphat Mosha te, župnik u Brijestu (Osijek), p. Paul Karim. Tradicionalno, svetu liturgiju grkokatoličkog obreda predvodio je u 8 sati prečasni Ivan Barščevskij, a svetu misu u 9 sati na vanjskom oltaru kraj crkve pater Arkadisuz Arek Krasicki, studentski kapelan u Osijeku.

P. Arek vjernicima je u svojoj homiliji posvijestio kako Isus zna da ne možemo sami hodati kroz pustinju naših svakodnevnih životnih okolnosti, stoga nam nudi svoje Tijelo i svoju Krv u sakramentu svete euharistije. Ako dakle želiš biti svet, ako želiš susreti živoga Boga, čak i ako ti je teško i ne da ti se više živjeti te se čini kao da je sve protiv tebe – primaj euharistiju, jedi kruh životu i pij Kristovu krv, s čistom vjerom., poručio je p. Arek, kazavši kako nam Isus usprkos svim nevoljama i našim slabostima daje predivnu i riječima neopisivu snagu, istodobno izrazivši i bojazan kako mnogi još ne vjeruju u tu spasonosnu snagu euharistije.

Poslijepodne, naš župnik, pater Ante Šiško predvodio je misu te kroz naviještanje Riječi Božje, blagoslovio svu djecu i ljiljane. Upravo su te tri simbolike - dijete, ljiljan i Riječ Božja - najčešće u ikonografiji koja prikazuje svetog Antu: on drži dijete Isusa u rukama, ili pak bijeli ljiljan kao simbol čistoće, a u trećem obliku drži u rukama sveto pismo – kao dokaz zaljubljenosti u Riječ Božju. Umjesto uobičajene propovijedi, p. Ante je u dijalogu s djecom vjernicima približio istinu naše vjere. Dječica su u svom iskrenom i nevinom izričaju, a opet zadivljujuće izvrsno znala odgovarati na pitanja o Srcu Isusovom, o Majci Mariji, o Duhu Svetom, o svetom Antunu i njegovom životu, a pater ih je za svaki točan odgovor nagradio prigodnom medaljicom sv. Ante. Svoj okupljenoj dječici dao je i nekoliko zadataka, među ostalim neka pročitaju psalam 23. te da svojim roditeljima posvijeste važnost pomirenja s Bogom i pozovu ih neka se redovito ispovijedaju.

Večernju misu u 19 sati predvodio je i propovijedao vlč. Pavao Mikulčić, još samo dva tjedna službeno mladomisnik, rodom iz našeg Bukovlja, a trenutačno na službi župnog vikara u konkatedralnoj župi u Osijeku. Govoreći o temeljnom poslanju svih kršćana, a to je da idemo po svem svijetu i propovijedamo Radosnu vijest ili Evanđelje, vlč. Pavo rekao je kako je Evanđelje jedino blago koje trebamo dijeliti s drugima, naspram sveg materijalnog sjaja i blaga ovog svijeta zbog kojega nismo slobodni, koje nas zarobljava i čini nesretnima. Kao primjer po kojemu nam je svjedočiti evanđelje naveo je apostole, potom i svetog Antuna čijim se životom i poslanjem možemo nadahnjivati, a u tom kršćanskom poslanju istaknuo je obitelj kao najvažniji i prvi prenositelj Radosne vijesti. Dok je ljubavi, razumijevanja i vjere u Boga, bit će i naših obitelji, kazao je između ostalog vlč. Mikulčić.

Okrijepljeni blagoslovnim darovima koje je Duh Sveti izlio na naše svećenike i propovjednike da nam s puninom svoga srca propovijedaju i navještaju Evanđelje, pomireni s Bogom nakon svete ispovijedi i pričešćeni Tijelom Kristovim, pošli smo u miru svojim kućama i te u zajedništvu s obiteljima i gostima slavili naš crkveni god – Antunovo, o kojemu ove godine Bogu hvala, kako to poslovično biva, ipak nije padala kiša.

na vrh članka