Bukovlje: misa uz dalmatinske napjeve

Na misnom slavlju ove 11. nedjelje kroz Godinu u filijalnoj crkvi sv. Josipa u Bukovlju susrele se Dalmacija i Slavonija. Misu je predvodio dragi nam p. Josaphat N. Mosha, župnik župa Mandalina i Zablaće (Šibenski dekanat), a prekrasnom pjesmom animirali su ju pjevači KUD-a Privlaka iz Radinja, u blizini Zadra. Njih 17 su bili su gosti našega KUD-a Bukovlje-Vranovci i većina ih pjeva u crkvenom zboru u njihovom mjestu.

Iskazali su nam veliku čast došavši po ovoj velikoj vrućini u svojim narodnim nošnjama. Pjevaju na staroglagoljaški način, malo drugačije od onoga na što smo navikli. Drugačije i prekrasno. Njihov voditelj i vjeroučitelj Ivica Dundović pjevao je drugo misno čitanje. Cijelu crkvu ispunili su glasovi koji se kroz otvorene prozore vinuše do neba. I upravo ti glasovi ljudi, malenih i običnih potvrdiše riječi evanđelja da kraljevstvo Božje raste na tih i neprimjetan način u dušama malenih ljudi.

Kako od gorušičinog zrna, sitnog i beznačajnog, naraste veliko stablo, tako i posijano sjeme Božje riječi raste ako je naše srce otvoreno, ono postaje plodno tlo rasta za kraljevstvo Božje, naglasio je p. Josaphat. Na kraju mise, Ivica Dundović zahvalio je na gostoprimstvu i uručio dar za našu crkvu.

Nakon blagoslova i izlaska na vrelinu dana, uslijedilo je kratko druženje uz okrjepu i osvježenje, i dakako uz još po jednu slavonsku i dalmatinsku pjesmu, a članovi naše Kreativne radionice Leptirići gostima su podijelili svoje sličice drage nam Gospe.

I opet smo bili jedno srce i jedna duša. Hvala vam dragi gosti s mora…

na vrh članka