Ispiši ovu stranicu

Hodočašće u svetište Božjeg Milosrđa u Ovčaru

Vjernici iz naše župe, njih 60-ak, hodočastili su u subotu, 27. lipnja u duhovni centar Božanskog milosrđa u Ovčari (župa sv. Antuna Padovanskog, Levanjska Varoš), gdje su sudjelovali u pobožnostima i svečanom euharistijskom slavlju koje se održava svake zadnje subote u mjesecu, a koje je ovog mjeseca predvodio upravo naš, podvinjski župnik Ante Šiško.

Duhovni susret počeo je molitvom krunice i litanija Božanskom milosrđu, točno u 15 sati u kapeli Božjega milosrđa u Ovčari. Nakon molitve uslijedio je posjet Karmelu svetoga Josipa, u samostanu sestara karmelićanki u Đakovačkoj Breznici. Ondje su hodočasnike iz naše župe dočekale dvije sestre s. Marija i s. Pija, koje su im govorile o povijesti Karmela i svjedočile o svom osobnom duhovnom pozivu i ulasku u red bosonogih karmelićanki. Nakon ugodnog razgovora, hodočasnici su zajedno sa sestrama molili pjevanu Večernju molitvu Božanskog časoslova, potom zahvalili na ugodnoj dobrodošlici i preporučili svoje nakane u molitve sestrama.

Po povratku u Ovčaru, naši su se hodočasnici susreli s hodočasnicima koji su došli iz Otoka kod Vinkovaca, iz tamošnje župe koja je također kao i naša, ali i domaća župa Levanjska Varoš, posvećena svetom Antunu Padovanskom. Tri župe sveca cijelog svijeta na jednome mjestu, u svetištu Milosrdnog Isusa!

Duhovni program počeo je pozdravom ovdašnjeg župnika i upravitelja i duhovnika ovog svetišta, vlč. Mire Tomasa te molitvom krunice Božjega milosrđa. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio naš župnik Ante Šiško u koncelebraciji s vlč. Tomasom. U prigodnoj propovijedi, župnik Šiško pozvao je vjernike da budu širitelji i štovatelji Božje dobrote i milosrđa, citirajući riječi sv. Faustine iz njezina dnevnika: Duše, koje šire slavu Mojeg milosrđa, štitit ću u cijelom njihovom životu kao što nježna majka zaštićuje svoje dijete; u času smrti neću im biti Sudac, nego milosrdni Otkupitelj, u tom posljednjem času duša nema ništa za svoju vlastitu obranu nego Moje milosrđe.Blago duši koja se u životu uranjala u izvor milosrđa, jer je pravednost neće dostići. (Dn 1075).

Pater Ante istaknuo je važnost pouzdanja u Gospodina, potaknuo vjernike da budu hrabri i postojani u vjeri, i u najtežim trenucima svojih života. Naša vjera u Gospodina ukazuje nam da nema nerješivih životnih problema, pitanja bez odgovora, života bez smisla i patnje bez nade, jer Bogu je sve moguće!, kazao je i podsjetio na Isusovu poruku svima: neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i imajte povjerenje u mene! Završio je pitanjem iz prvog misnog čitanja: zar je Bogu išta nemoguće; potičući vjernike neka razmisle i ispitaju svoju vjeru u Krista, osobito kada naiđu teške kušnje i oluje života.

Nakon euharistijskog slavlja, za koje su se vjernici imali priliku pripremiti i kroz sakrament svete ispovijedi kod jednog od dvojice ispovjednika, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim, koje je, kao i misu, pjevanjem animirao VIS Cor Unum.