Preminuo Tomislav Šiško, otac našeg župnika Ante

U petak, 10. srpnja u 77. godini života, iznenada i blago u Gospodinu, okrijepljen svetim sakramentima, u svojoj obiteljskoj kući u Brodskom Vinogorju preminuo je Tomislav Šiško, otac našega župnika Ante Šiška.

Tomislav Šiško rođen je i kršten 15. veljače 1939. godine u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Vinici kod Tomislavgrada (BiH) kao prvo dijete u vjerničkoj obitelji pokojnog Ante i još uvijek žive 95-godišnje majke Mare, koji su uz njega još imali i dva sina i kći. Odgajan na kršu kamena, već zarana kao 16-godišnjak odlazi s ocem Antom na rad u Crnu Goru, trbuhom za kruhom. Potom, poput mnogih, odlazi s ocem i na privremeni rad u Njemačku. Kad je napunio 24 godine odlučuje, kako je on to znao u šali reći, ukrasti ljubav svoga života Matiju (rođenu Renić) iz susjednog sela Rašeljke. Matija je tada imala samo 17 godina, a Tomislav 25. Vjenčali su se 2. veljače godine 1964. Prošle, 2014., svečanom su obnovom bračnih zavjeta u župnoj crkvi sv. Antuna u Podvinju proslavili zlatni jubilej – 50. godišnjicu bračnog zajedništva.

U studenom 1964. rodila im se kći Ružica. Dvije godine kasnije obitelj Šiško doselila je s juga u Slavonski Brod gdje su se trajno nastanili i gdje je godine 1969. rođen njihov sin Ante, danas svećenik Đakovačko – osječke nadbiskupije, donedavno župnik u Podvinju, a od sada po novom dekretu župnik u Vođincima. Kći Ružica, udana Berić, podarila mu je unuka Tomislava, a Tomislav pak praunučicu Ines kojoj se posebno radovao i posebno ju ljubio. Tomislav ima još živu sestru Rušku i brata Petra. Jedan brat Miro preminuo je od posljedica prometne nesreće.

Tomislav je bio južnjački temperamentan, radišan kao osoba i u rukama jako sposoban. Svoju kuću i sve oko nje sagradio je vlastitim rukama. Volio je svoje rodno mjesto Vinicu, svoju domovinu Hrvatsku i Katoličku Crkvu. U Vinici je izgradio jednu od prvih kapelica – posvećenu blaženom Ivanu Merzu, a posvetio ju je postulator Božidar Nađ. Ondje je Tomislav vlastitim rukama obnovio rodni dom i radovao se svakom boravku u njemu. Bio je brz na jeziku i direktan u razgovorima. Ljubio je svoju obitelj i do kraja darivao sebe za nju.

Neka mu Gospodin bude nagrada za svu ljubav koju nam je darovao….

Ispraćaj pokojnoga čika Tome bit će u župi njegova stanovanja u Brodskom Vinogorju u ponedjeljak, 13. srpnja u 18.00 sati u župnoj crkvi Marijina Uznesenja. Posljednji ispraćaj, misa zadušnica i sahrana bit će u utorak, 14. srpnja u 19.00 sati, u Vinici.

Naša župa organizira prijevoz autobusima za sve vjernike i naše župljane koji mogu ići na posljednji ispraćaj. Polazak je planiran u utorak, 14. srpnja u 9.00 sati ujutro ispred crkve u Podvinju, a povratak s polaskom iz Vinice u kasnim večernjim satima. Potrebno je samo obavezno se prijaviti u župni ured u Podvinje do ponedjeljka, 13. srpnja, najkasnije do 12 sati. Naglašavamo da je potrebno imati i valjanu osobnu iskaznicu, jer se putuje kroz BiH, te svakako ponijeti nešto za okrjepu tijekom puta.

Pozivamo i potičemo na zajedništvo u molitvi kako za dušu pokojnoga Tomislava Šiška, tako i za sve ožalošćene u njegovoj obitelji: majku Maru, suprugu Matiju, sina Antu, kći Ružicu, brata Petra, sestru Rušku i unuka Tomislava. Svima izražavamo duboku kršćansku sućut i molimo da vam Gospodin podari snagu svoga Duha do ponovnog susreta s našim sinom, bratom, suprogom, ocem i djedom Tomislavom u Vječnoj domovini.

na vrh članka