Blagoslov vozila – MIVA Hrvatska

U nedjelju, 26.srpnja 2015., nakon pučke svete Mise koja je, između ostalog, bila posvećena svetom Kristoforu, zaštitniku vozača, kratku pobožnost na parkiralištu pokraj naše župne crkve prikazao je naš novi župnik, pater Josaphat Mosha. Nakon toga je pater Albert Thielemeier blagoslovio vozila na parkiralištu.

Blagoslovu vozila nazočili su brojni vjernici koji su bili na Misi u župnoj crkvi u 10.30. I naša župa pridružila se akciji MIVA Hrvatska kojom se prikupljaju sredstva kojima bi pomogli misionarima u njihovim misijskim putovanjima. Okupljeni vozači i ostali nazočni župljani su, po blagoslovu vozila, priložili dar od srca. Prikupljena sredstva bit će poslana Papinskim misijskim djelima u Zagreb.

Da bi misionari lakše radili na svom poslanju potrebna su im prijevozna sredstva jer većinom djeluju u krajevima koji su jako udaljeni od središta. Osim toga u mnogim dijelovima su prometnice loše razvijene, a naši misionari često idu i u dijelove gdje rijetko tko dolazi.

Akcija MIVA nastala je 22. ožujka 1927. godine u Kölnu, a ideju za nju je dao p. Paul Schulte čiji je prijatelj, koji je otišao u misije, umro od malarije jer ga ljudi noseći na nosilima nisu doveli na vrijeme do bolnice. Angažirao se na traženju donatora sredstava u Evropi za kupnju neophodna vozila misionarima koji djeluju u sredinama gdje prometnice nisu razvijene.

Danas ova akcija ima dugu tradiciju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Po uzoru na Sloveniju, u Hrvatskoj postoji Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela koja već više od 20 godina organizira ovu akciju. Kao i svaki, tako je i ovaj početak težak, ali nadamo se i vjerujemo da će se hrvatska plemenitost i ovdje iskazati kako bi pomogli našim misionarima.

na vrh članka