Ispiši ovu stranicu

Hodočašće Gospi od Suza

U ovaj vrući posljednji dan kolovoza, naša župa je već tradicionalno hodočastila u Pleternicu, svetište Gospe od Suza.

Krenuli smo s dva autobusa u veselom raspoloženju. U jednome je s hodočasnicima bio župnik Josaphat, a u drugome Josip Brnić, kandidat Družbe Duha svetoga. Putem smo molili krunicu Gospe od Suza, otpjevali nekoliko pjesama uz gitaru koju je vješto svirao mladi Josipov brat Luka. Stigli smo na vrijeme da se može ispovijediti tko želi ili susretne neko drago poznato lice među mnoštvom ljudi.

Svečano misno slavlje na vanjskom oltaru je predvodio požeški biskup Škvorčević u zajedništvu s još dvadesetak svećenika. Pozdravio je hodočasnike, podsjetivši da je ovo šezdeseta obljetnica štovanja Gospe u Pleternici i deseta od proglašenja svetištem. U svojoj propovijedi se dotaknuo suza hrvatskoga naroda, a ima ih puno. Počevši od ekonomske krize koja je mnoge pogodila u Hrvatskoj, stoga cijele mlade obitelji napuštaju svoja ognjišta i odlaze u inozemstvo.

Biskup je rekao da svi zajedno molimo da odgovorni u našoj domovini pomognu da Slavonija ne ostane pusta. Postoje još i suze onih koji osjećaju da se u Hrvatskoj više umire nego li se rađa, podsjetivši i na one smrti djece u krilu majki. Također je spomenuo i izbjeglice, ponižene prognanike, ljude koji sa Istoka bježe u potrazi za boljim životom.

Ali na ovakvim svetim mjestima, zagovorom majke Marije svjedočimo ljubav i vjerujemo "i to ne bilo kome nego ljubavi koja pobjeđuje, smislu koji se tako događa, vječnosti koja se tako rađa." istaknuo je biskup.. Na kraju je zahvalio Majci za šezdesetogodišnje služenje hrvatskom narodu i zamolio ju da nam pomogne u osobnim i obiteljskim životima biti pobjednicima u Isusu Kristu.

Nad Pleternicom se već spustio mrak ali u dušama i srcima hodočasnika je gorjelo svjetlo. Upaljenim svijećama, klicanjem i pjesmom smo pratili procesiju sa slikom Gospe od Suza. Bio je to veličanstven prizor. Nekoliko tisuća ljudi, nekoliko tisuća srca koja kucaju u istom ritmu, ritmu ljubavi raspete.

Hvala ti Bože za ovaj dan, okončan vatrometom ljubavi.