Crkveni god i blagdan sv.Terezije Avilske

Vjernici iz naše filijalne crkve u Bukovlju i Vranovcima proslavili su i ove godine crkveni god i blagdan svoje suzaštitinice, svete Terezije Avilske, prigodnim pobožnostima i svečanim misnim slavljima.

Svečano misno slavlje crkvenog goda i blagdana sv.Terezije Avilske, u četvrtak, 15. listopada u 10.30 sati predvodio je vlč.Markan Kormanjoš, ravnatelj Caritasa Slavonskobrodskog dekanata i župnik župe Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju. Koncelebrirali su vlč. Stjepan Barišić, župnik u Petrovaradinu i rektor marijanskog svetišta Gospe Snježne na Tekijama, preč. Barščevskij Ivan, grkokatolički biskupijski vikar, Aleksandar grkokatolički župnik u Slavonskom Brodu, zatim p. Albert Thielemeier, CSSp i naš župnik p. Josaphat Ngimonyi Mosha, CSSp. Brojnim vjernicima koji su došli na svečano misno slavlje, vlč.Markan približio je život i djelo svete Terezije Avilske spomenuvši kako nam Terezija i danas kroz svoja djela pokazuje da se može živjeti sveto, te kako možemo slijediti njezin primjer.

U prigodnoj propovijedi, vlč.Markan podsjetio nas je na dar krštenja, dar milosti koji smo primili, te smo tom milošću koju je Isus zaslužio za nas posinovljeni, posvećeni, blagoslovljeni od Njega i uzdignuti vrlo visoko, uz Boga.Pobožanstvenjeni smo i nismo samo ova ljudska zemaljska stvarnost, nismo samo krv i meso, nego smo duh i duša.Nego smo nešto što više nije samo ljudsko, nego je i božansko, jer Bog se upisao u tebe, Bog se upisao u mene i Bog svojim upisivanjem u nas čini velika i dobra djela ovdje na ovoj zemlji.I sve što vrijedimo, sve što smo primili je Božji dar koji ti i ja moramo upotrijebiti i iskoristiti.

Posebno je istaknuo hrabrost svete Terezije Avilske koja se suproststavila moćnicima i duhovnim veličinama ondašnjega svijeta, rekavši kako je Terezija pronašla u sebi duhovnu i ljudsku hrabrost reći; "Dragi moji, to što radite nije dobro, to što ste napravili ne vodi nas dobru, ne vodi nas u budućnost! Dragi moji, od Boga postavljeni, nemojte nas voditi u propast. Ona je svoju hrabrost suprotstaviti se, prenijela i pretočila u te ljude kojima se obraćala, kojima je naviještala jakost i snagu u Kristu. Tu svoju jakost i hrabrost je mogla jedino crpiti iz ljubavi Božje, koja je u njoj razlivena bila, iz ljubavi Božje koja se razlijeva po ovome svijetu,iz ljubavi Božje koju u molitvi , u pobožnosti i klanjanju Kristu Gospodinu u Presvetom oltarskom sakramentu primamo, jedino tako je mogla crpiti. Imala je ono što mi često nemamo. Što smo mi? Mi smo ljudi koji pognute glave hodimo ovom zemljom. Malo se nešto pjenimo kod kuće. Jeli tako?! I protiv politike i drugih moćnika ovoga svijeta, malo nešto ćaskamo, prigovaramo, ali kad se nešto nas priupita, mi nemamo hrabrosti. Terezija je mogla biti osuđena na smrt zbog svoje hrabrosti, ali nije odustajala, bila je uporna dok nije uspjela. Zašto nemamo hrabrosti? Zato što smo se tako čvrsto privezali uz ovo svjetovno, uz zemaljsko, a zaboravljamo da je Bog taj kome smo povjerovali. Gospodin Bog tvoj, Gospodin je jedini. Kaže; Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim...Čuj narode, čuj vjerniče! Gospodin Bog tvoj,Gospodin je je jedini, nemoj imati drugih bogova! Nemoj se klanjati tuđim bogovima! Nemoj da ti nešto drugo ili netko drugi preuzme Božju veličinu ili važnost u tvome životu i da zbog toga nemaš hrabrosti u Božje ime nastupiti!Kolike znamo biti kukavice, kada smo doma znamo nešto reći, ali kada se od nas traži javno mišljenje, tada šutimo. Terezija nije šutjela, bila je jaka i hrabra u Bogu, u vjeri u pouzdanju i milosti koju joj je Bog je darovao i u onome što je ona prepoznala kao svoj put.

Svoje promišljanje završio je vlč.Markan, te potaknuo sve prisutne na razmišljanje i dobro prodrmao naša srca, upitavši nas;
Koji je tvoj put? Put tvoga života? Što ti očekuješ? Čemu se ti nadaš? I što ti prepoznaješ kao Božju nakanu svoga života? I drugo, imaš li hrabrosti predati se Njemu? Prepustiti se Njegovom putu, imaš li hrabrosti prihvatiti Njegov plan s tobom? Terezija je imala hrabrosti, zbog toga je danas častimo, predala se i prepustila Božjoj volji. Gospodin Bog tvoj, Gospodin je jedini! Gospodin je jedini! Čujmo narode, čujmo vjernici i nađimo tu hrabrost, milost Božju u sebi!

na vrh članka