Vratimo dostojanstvo braku

Povodom Hrvatskog tjedna braka koji se obilježava od 7. do 14. veljače, molitvena zajednica „Novo srce“ u suradnji sa svećenicima Župe sv. Antuna Padovanskog organizirala je duhovnu obnovu za bračne parove i sve one koje žele više saznati o životu u braku.

Tema duhovne obnove bila je „Vratimo dostojanstvo braku“ i trajala je od 5. do 7. veljače u župnoj crkvi u Podvinju. Trodnevna duhovna obnova započela je u petak molitvom krunice. Svetu misu predvodio je župnik p. Josaphat, koji se u svom nagovoru osvrnuo na važnost i svetost sakramenta braka, koji nije uvijek ni lijep ni radostan, ali je i put do svetosti supružnika.

O dobrim i lošim iskustvima tijekom godina braka govorio je Miro Rubil voditelj molitvene zajednice, nakon čega je slijedilo klanjanje i molitva za ozdravljenje i iscjeljenje rana koje su supružnici nanijeli jedno drugome kroz godine zajedništva. U subotu kroz dopodnevni i poslijepodnevni program 20 bračnih parova međusobno su podijelili svoja iskustva braka. Govoreći iskreno o onome što su proživjeli i što još proživljavaju bili smo radosni slušajući smiješne zgode, ali iskreno dirnuti teškim trenutcima koji su neki od nas doživjeli u svom braku. Podijeljeni u 2 grupe – mušku i žensku - razgovarali smo o različitostima između muškaraca i žena, kako da se bolje razumijemo i lakše međusobno prihvatimo. Oslonjeni na Božju riječ i ono što je On imao u svom planu za nas kada nas je stvorio, kroz molitvu Božjom milošću spoznali smo svoje poslanje. Treći dan duhovne obnove, Dan gospodnji, bio je posebno svečan. Susret je započeo molitvom krunice, nakon koje je slijedila svečana sveta Misa na kojoj je 20 bračnih parova obnovilo svoje zavjete i predalo svoje zajedništvo i obitelji Gospodinu. Bračni par, Ana i Stjepan Majetić obnovili su svoje zavjete nakon 46 godina i bili oni s najdužim stažem, dok su bračni par Pavić; Brigita i Josip to učinili nakon samo 5 mjeseci zajedničkog života.

Župnik, p. Josaphat, govoreći o Evanđelju, sve nas je podsjetio na uzvišenost poziva na koji smo pozvani i na poslanje koje je svako od nas sakramentom braka dobio. Biti ribari ljudi, Kristovom žrtvom očišćeni i uzvišeni, spremni odgovoriti na pitanja: „Koga da pošaljem?“ „Evo me, mene pošalji!“ (Iz 6, 8-9) Svečanom večerom i zajedničkim druženjem radosni i sretni jer smo ponovo pred Bogom i ljudima svjesno izrekli svoje DA jedno drugome, završio je naš trodnevni hod kroz sve tuge, žalosti i razočaranja do radosti, sreće i uzajamnog poštovanja i ljubavi.

na vrh članka