Pepelnica

"Sada, govori Gospodin, vratite se k meni svim srcem svojim posteć, plačuć i kukajuć. Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali. Tko zna neće li se opet ražaliti, neće li blagoslov ostaviti za sobom! Prinose i ljevanice Gospodinu, Bogu našemu!" - riječi su kojima smo ove godine započeli četrdesetodnevnu pripravu za Uskrs, tj. Korizmu.

Na blagdan Pepelnice ili Čiste srijede, u župnoj crkvi u Podvinju svečanu Misu pepelnicu, u 18.00 sati, predvodio je vlč. Pavao Mikulčić, tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata u Đakovu. Vlč. Pavo je u svojoj homiliji potaknuo okupljene vjernike da u ovo vrijeme korizme; razderemo srca, a ne halje svoje, te da promišljamo o onome što trebamo maknuti iz svoga života, da prepoznamo, priznamo i predamo Gospodinu sve što nas priječi Njemu i bližnjemu;

Budimo pravi molitelji koji će stupiti u osoban i prisan odnos sa Bogom, kojeg će popratiti naši vanjski znakovi, tj. plodovi rada sa Gospodinom na našoj nutrini; u ljubavi prema Bogu i bližnjemu; u našem ponašanju, stavu i pristupu Bogu i bližnjima. Ne bojmo se davati milostinju, biti velikodušni u postu, ne bojmo se biti pravi i iskreni molitelji, ne bojte se ispovjedavaonice i pomirdbe sa Bogom i ljudima, a da bismo to mogli, potrebna nam je milost Božja, milost koja je rezultat Uskrsa, kojega, evo, iščekujemo. - poručio je vlč. Pavo, te zaželio da nam svima ova korizma bude plodonosna i sveta, da ne dopustimo da nam ovo korizmeno vrijeme milosti prođe uzalud, nego da nam ona uistinu bude priprava za Uskrs i razlog našeg veselja, plaće našega Oca koji je na nebesima.

Uslijedio je obred pepeljanja, kojemu su pristupili svi okupljeni vjernici u crkvi. Dok je svećenik pepelom i prstom označavao križ po čelu svakog pojedinog vjernika, govoreći "spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili "Obrati se i vjeruj Evanđelju!", svaki je odgovarao "Amen!" (Tako neka bude).

Svi su pozvani da u korizmi nešto posebno naprave, da zaoru neku osobitu brazdu svoga života, i posiju novo sjeme u svoje dane, mjesece i godine. Stoga, odazovimo se tom pozivu i u ovo milosno vrijeme, uz vodstvo Duha Svetoga, popnimo se na stepenicu više i rastimo u ljubavi! U ljubavi koja je strpljiva, dobrostiva, ne zavidi, ne razmeće se, ne oholi se. Ne radi nepristojno, ne traži svoje koristi, ne razdražuje se, ne uračunava zla. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, svemu odlijeva. (usp. 1 Kor 13, 4-8)

Ljubav je darivanje! Zato ono što nam je dano podijelimo s drugima, jer nema smisla zadržavati samo za sebe. Ne hodimo kroz život u grijehu i ropstvu, u našoj oholosti. Prihvatimo se Božje Riječi i živimo po Kristu, i s Kristom i u Kristu.

na vrh članka