Križni put

U srijedu smo se obredom pepeljanja prisjetili da smo iz praha nastali i da ćemo se u prah vratiti i započeli četrdesetodnevni hod kroz naš pustinju uz Kristovu pomoć. Ovoga petka prije večernje Sv. Mise mnogi vjernici su došli na pobožnost Križnog puta.

Križni put je pobožnost gdje se spominjemo Isusove muke kroz četrnaest postaja. Ovaj prvi petak pobožnost Križnog puta vodili su čitači Biblijske skupine, tako što su molitvom započeli, a potom od jedne do druge postaje, odnosno slike na zidu koja uprizoruje taj dio Križnog puta, išli i molili se na različite nakane, te završili završnom molitvom. Prije svake postaje se zazove: "Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu otkupio svijet". Zatim slijedi razmatranje... Za svo vrijeme križnog puta bila je prilika za pomirenje sa Bogom u ispovjedaonici. Misno slavlje je predmolio p.Josaphat koji je u homiliji istaknuo da je post ono čega se moramo držati u korizmi. Bog, kao što od nas traži molitvu tako traži i post. Naglasio je i da ako se odreknemo, npr. cigareta, onda bi novac koji smo uštedjeli trebali dati za potrebite, a ne potrošiti na sebe. U tom slučaju nismo ni trebali posta ili odreknuća od cigareta. Svaki post mora imati nakanu, pa ako netko još nije odlučio za što posti, još stigne, jer nije kasno za predati Gospodinu razlog našeg posta.

Prigodne pjesme, križni put Gospodinov, mnoge je dotaknuo da smo na neki način tužni, ali u iščekivanju sljedećeg petka, novog križnog puta, koji kroz pet petaka dovodi do Kristove muke, ali i Uskrsnuća.

Više u ovoj kategoriji: « Sjeme je posijano Pepelnica »
na vrh članka