Sjeme je posijano

Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: "Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!" Reče mu gospodar: "Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!"

Ove sam se prispodobe sjetio stojeći na koru Župne crkve Svetoga Antuna Padovanskog u Podvinju jučer, na prvu nedjelju korizme i Valentinovo.
Skupina zaljubljenika u tambure na simboličan je način označila početak jednog projekta.
U vrijeme odricanja, glazbenik Mladen Jurković i njegov kolega iz „Berde Benda“ Nikola Mika Gabrić, odlučili su se odreći svoga slobodnog vremena i pokrenuti školu tambure pri župi Podvinje. Ideja se rodila u vrijeme kada je Mladen slušao svjedočanstvo svoga suradnika iz Đakova. Gospodin Marinko Žeravca godinama je vodio orkestar pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u Meinzu. Mladenu se cijela priča toliko svidjela da je poželio pokušati učiniti nešto slično ovdje kod nas, u kolijevci tambure.
Slušajući ih kako zajedno s prijateljima iz benda „Tamburaši slavonske krvi“ slave ime Svevišnjega, prisjetih se 150. psalma:

Hvalite ga zvucima roga,
slavite ga harfom i citarom!
Hvalite ga igrom i bubnjem,
slavite ga glazbalima zvonkim i frulom!
Hvalite ga cimbalima zvučnim,
slavite ga cimbalima gromkim!
Sve što god diše
Jahvu neka slavi! Aleluja!

Kada se na jednom mjestu nađu ljudi koji ljube Boga i koji ga žele slaviti, onda oni imaju i razvijenu svijest da treba umnožiti talent koji im je dan, da nose ljubav prema bližnjima, da rađaju dobar rod.
Sjeme je posijano. Mladen i Marinko napravili su dio tambura za školu, Nikola se prihvatio podučavanja, a župnik Josaphat ponudio prostor i blagoslovio projekt.
Prostor škole je u Pastoralnom centru župe Podvinje. U planu je da se nastava održava subotom. Ciljana skupina polaznika djeca su iz osnovnih škola u okruženju. Uz sviranje tambure, podučavat će se i osnove pjevanja.

Upis polaznika vrši se u župnom uredu u Podvinju. Polaznici će biti obaviješteni o točnom terminu nastave. Na kraju nam ostaje poželjeti puno uspjeha i blagoslova kako polaznicima tako i osnivačima. Dao Bog da u skoro vrijeme budemo pozvani na njihov prvi nastup ili koncert!

Više u ovoj kategoriji: Križni put »
na vrh članka