Nedjelja Muke Gospodina našega Isusa Krista

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodina našega Isusa Krista u našoj župi svetog Antuna Padovanskog u Podvinju je doista proslavljena svečano u muci i napjevu korizmenih pjesama. 
 
 
Prije 17.00 sati okupljali su se vjernici ne bili zauzeli svoje mjesto u crkvi, nabavili maslinovu grančicu. Točno u 18.00 sati počela je procesija koju su činili ministranti, iza njih naš župnik p. Josaphat Mosha s župnikom iz Šumeća, Kaniže vlč. Ivanom Lovrićem koji je došao sa svojim KUDom iz Šumeća ali i koncelebrirao u svetoj Misi. Iza svećenika procesiju su činili šest KUDova. 
Lijepo i blagoslovljeno je bilo biti dio svete Mise na Cvjetnicu kada slavimo slavni Isusov ulazak ,a u našoj crkvi svećenici ulaze i pater blagoslivlja maslinove grančice uz predivnu korizmenu pjesmu koju je na ovoj Misi animirao zbor Duha svetoga na čelu s Danijelom Lekom i Jelenom Bandić.
 
Nakon pročitane Muke od strane župnih suradnika koji su uprizorili svojim glasovima čitača, Petra, Pilata, satnika, slugu, razbojnika ili raskajanog razbojnika uslijedila je homilija u kojoj nam je naš župnik stavio na srce što je naš Gospodin učinio da bi nas i naše grijehe otkupio. Predao se Jaganjac Božji kao na klanju da bi oprao svaki grijeh od svojega ljubljenog naroda, a narod ga razape. Razapinjemo li mi Gospodina svojim grijesima, nevjerom....Upitajmo se u Velikom tjednu koji je pred nama?!
 
Po završetku svete Mise uslijedio je Korizmeni koncert ili napjev korizmenih pjesama KUD-ova „Podvinje“ iz Podvinja, KUD Vjekoslav Klaić“ iz Garčina, KUD „Krešimir Šimić iz Podcrkavlja, ŽPS „Šokadija“ iz Šumeća, KUD Brodski Biseri iz Bosanskog Broda i MPS „ Veseli šokci“ iz Slavonskog Broda  s poznatim nam napjevima Gospinog plača, Raskajana mati i mnogim drugim....
 
Svi nazočni dobili su i svežanj, stručak čička i dugih trava koje u ovo doba godine možemo nači jer kako kažu nekada se u Slavoniji nisu nosile maslinove grančice nego upravo čičkove grančice.
 
Veliki tjedan je pred nama. Neka nam je svima miran i blagoslovljen!!
 
Rafaela Janković 
 
na vrh članka