Prvi od 13 utoraka svetom Antunu

Utorak, 19. ožujka ove 2019 godine, u našoj župi svetog Antuna Padovanskg bio je posebno blagoslovljen. U tijeku je Jerihonsko bdijenje. Naša filijala u Bukovlju nosi ime svoga zaštitnika svetog Josipa kojega se upravo spominjemo ovaj dan. Naša župska crkva u Podvinju obavljala je pobožnost Prvi od trinaest utoraka svetom Antunu, našem zaštitniku. 
 
 
Crkva ispunjena vjernicima jer svi se tako rado odazovu na pobožnost svetom Antunu, svecu cijelog svijeta. U pola šest započela je krunica svetom Antunu. Dok se molila krunica obadvije ispovjedaonice primale su vjernike koji su se htjeli pomiriti s Bogom i ponovno naći u Njegovm zagrljaju. U 18.00 sati slavljena je blagdanska sveta Misa koju je predvodio pater Rafal Kiedrowicz uz suslavljenje patera Mareka Szrejne. 
 
U svojoj nadahnutoj propovjedi pater Rafal je upitao: “Jesmo li došli ispuniti klupe u crkvu? Jesmo li došli vidjeti patera ili nekog drugog? Zašto smo došli u crkvu? Naravno da nismo došli radi ovih razloga. Došli smo jer nam se potrošilo ulje u našoj svjetiljci. Svakodnevni problemi u domu, na poslu, u školi dovode do razbijanja svjetiljke. Što više primamo ulja ili ljubavi to više ju i dajemo. I sveti Josip kojega se danas spominjemo imao je ljubavi puno. Nije puno pričao nego je dijelima pokazivao svoju ljubav. Nije se bojao odgovoriti na Božji poziv i prihvatiti Mariju za svoju ženu. Kada se bojimo situacija tada strah razbija našu svjetiljku i nastaje mrak. 
Sveti Antun kojemu se danas utječemo kroz pobožnost trinaest utoraka nije poput svetog Josipa bio šutljiv. Ali također je prihvatio Božji poziv i kao franjevac živio u redovničkoj zajednici u siromaštvu. Nije učinio velika djela kao npr. Sagradio katedralu ili tako nešto slično, ali je činio čuda u ljudskim srcima. Ljudi su hrlili u Padovu i svoju razbijenu svjetljku punili uljem. Ljubav je svrha života jer kako je rekao sveti Antun: „Ljubav je duša vjere. Bez ljubavi duša umire!“ Tada ulazi laž u naš život i mi se gubimo. U znaku križa možemo prepoznati ljubav, možemo prepoznati koliko vrijedimo. Zagledajmo se u križ i prepoznajmo sebe. Neka sveti Antun nas sve zagovara svojim moćnim zagovorom kod Boga u pronalaženju sebe, a sveti Josip neka moli za našu domovinu, za naše vladajuće i za sve one koji bi mogli donijeti više mira i blagostanja  našoj zemlji!“ 
 
Po Završetku svetog misnog slavlja dvojica patera su klečeći pred kipom svetog Antuna izmolili molitvu prvog utorka te litanije svetom Antunu. Naša svjetiljka se napunila i mogli smo poći svome domu prelijevajući ulje drugome.
 
Rafaela Janković 
      
 
                                                                                                                     
 
na vrh članka