Jerihonsko bdijenje

Jerihonsko bdijenje je pobožnost kroz molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz čitanja Svetog pisma koja traje sedam dana i sedam noći.
Prvi koji je započeo jerihonsko bdijenje bio je "apostol svete krunice" poljski redovnik Anatol Kaszczuk (Kaščuk), koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo jerihonsko bdijenje u marijanskom svetištu Jasna Gora u Poljskoj 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu, a to je pohod pape Ivana Pavla II.svojoj domovini koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.
 
Jerihon je ime drevnog grada, koji se spominje u Knjizi o Jošui u Bibliji. Jošua je (nakon Mojsija) poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona (Jš 6, 1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Jerihonske zidine morale su pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izraelci su sedam dana oko jerihonskih zidina trubili i nosili Kovčeg Saveza tako da se grad na kraju predao (Jš 6,1-20).
Pobožnost jerihonskog bdijenja je izraz zadovoljštine za grijehe, djelo pokore i žrtve te svjedočenje vjere i ljubavi prema Isusu. Obično se održava prije velikih blagdana poput Božića i Uskrsa ili prije važnih događaja.
Po drugi puta, podsjetimo prvi puta je bilo prije Božića, u našoj crkvi svetog Antuna održava se pobožnost Jerihonskog bdijenja. Sedam dana i sedam noći molimo za našu domovinu, za naše obitelji. Prvenstveno kao duhovna obnova za naše ovogodišnje krizmanike i njihove kumove, za prvopričesnike i za sve njihove roditelje.
Iz sata u sat izmjenjuju se vjernici koji su se predbilježili za jedan sat bdijenja s Isusom. To vrijeme neki provedu u molitvi i tišini, neki uz molitvu s pjevanjem, molitvom krunice, križnim putom ili čitanjem Svetog pisma. Svaki dan je križni put prije svete Mise koja započinje u 18.00 sati.
Naša župa prima velike milosti od Gospodina dok preko zvučnika podvinjske crkve odjekuju molitve, Božja Riječ. Posebnost je i u tome što su se odazvali i mnogi vjernici iz drugih župa našeg brodskog dekanata. Molitvena zajednica „Novo srce“ preuzela je noćne termine. U ovo vrijeme korizme, naša crkva je posebno živa, naša crkva posebno moli. 
Pridruži se ako nisi, do petka do 18.00 sati kada ćemo svetom Misom završiti Jerihonsko bdijenje.
 
Rafaela Janković 
 
na vrh članka