Blagdan Tijelova i procesija

Blagdan Tijelova se slavi prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetog Trojstva , odnosno deveti četvrtak iza Uskrsa .Za vjernike Tijelovo predstavlja sjećanje na Posljednju večeru na kojoj ISUS KRIST ustanovio  euharistiju , što je svetkovina tijela i krvi Kristove , pa Tijelo podsjeća i na uskrslog Krista . Blagdan je ujedno spomen na ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri , na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista .

Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod Liegea u Belgiji, u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat.Na zamolbu svete Julijane mjesni biskup Robert de Thorote u svojoj biskupiji uveo je blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove - sv. Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici širili su slavljenje toga blagdana u cijeloj Crkvi.

Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove povezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo 1263. godine u mjestu Bolseni u Italiji. Tada je jedan svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Nakon ta dva događaja onodobni papa Urban IV. 8. rujna 1264. objavio je bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova (Euharistije), želeći tu svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII.proširio je blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.Proslava Tijelova povezana je i s procesijom.

Tako je danas i u našoj župi procesiji nazočio velik broj župljana i vjernika u kojoj je župnik p.Josaphat u monstranci ( pokaznici ) nosio posvećenu hostiju zajedno sa svojom subraćom  p. Rafalom i p.Andrzejem , dok je puk pjevao , molio , a ministranti nosili košare i posipali laticama ruža .Samo okupljanje počelo je u jutarnjim satima ( 09:00 ) kada su se pateri zajedno sa ministrantima okupljeni ispred župne crkve i nekolicinom vjernika  uputili prema prvoj od četiri postaje U 10:00 sati smo krenuli sa prve postaje na križanju ulice sv.Antuna i Horvatinovićeve , te kroz Podvinjsku ulicu molitvom i pjesmom kroz četiri postaje došli do naše župne crkve sv.Antuna  gdje smo u 11:00 sati nastavili svetu euharistiju i završili današnju svetkovinu s Kristom i u Kristu.

 

na vrh članka