Sveta Obitelj

Danas, na zadnju nedjelju u godini, naša Crkva slavi blagdan Svete Obitelji, koju su činili Isus, njegova majka Marija i Josip. 
 
 
U evanđelju po Luki saznajemo da je Marija začela po Duhu Svetomu čime je Isus plod Božje ljubavi među nama. U ono vrijeme, to nije bilo uobičajeno te je Isus bio zvan sinom Josipovim. Nitko ne bi povjerovao da je Bog Njegov pravi otac te su tu tajnu Marija i Josip čuvali unutar svoje obitelji. Kada bi se čulo da Isus nije Josipovo dijete, Marija bi bila kamenovana. Na blagdan Svete Obitelji, mi se spominjemo muka Marije i Josipa. Kada se Isus rodio, morali su bježati od Herodovih vojnika u Egipat. Kada je Isus s dvanaest godina propovijedao u hramu, napustivši svoje roditelje, Josip i Marija su se jako zabrinuli za svoje dijete koje im je 'nestalo'. Na poslijetku, Marija je gledala kako njezin Sin nosi križ na kojeg će ga razapeti i svjedočila smrti svoga djeteta.
 
Kao što su Josip i Marija imali svoje obiteljske muke, tako i mi danas imamo svoje. Od financijskih briga, donošenja kruha za stol kako bi naši najbližniji imali što jesti, do obskrbljivanja onim najosnovnijim. Prisjećajući se njihovih muka i čitajući Bibliju, polako shvaćamo kako uz sve muke koje nas preteknu, imati obitelj je veliki blagoslov, ali i križ uspjeha i sreće u životu. Imati obitelj je najveća sreća koju nam Bog može donijeti, a skrb o njoj čini naš život potpunijim.
 
Od sveg srca, želim Vama i Vašim obiteljima sretnu, uspiješnu i ispunjenu Božjom ljubavi, novu 2018. godinu.
 
Bruno Benčević
na vrh članka