Sveti Toma Becket

Sv. Toma Becket rođen je 1118. godine u Londonu kao sin trgovca. Nakon odlične izobrazbe i studija u Parizu, Bologni i Auxerreu postao je arhiđakonom Canterburya. U starosti od 37 godina, kralj Henrik II. imenovao ga je kancelarom i osobnim savjetnikom. Između kralja i njega nastalo je pravo prijateljstvo. Toma je podupirao vladara u svim pothvatima i imao je znatan utjecaj na njegove političke odluke.
U lipnju 1162. godine zaređen je za nadbiskupa Canterburya. Poslije zaređenja Toma se posve promijenio. Nosio je jednostavno benediktinsko odijelo i živio strogom asketskim životom. Prije se zalagao za interese svog kralja, a od tada je znao samo za crkvene probitke. Posjećivao je bolesnike, dijelio milostinju siromasima, čitao i tumačio riječ Božju. Kao vrstan pravnik bio je strog, ali pravedan. Sukob između nadbiskupa i kralja bio je neizbježan. Vođeni su i sudski postupci protiv Tome Becketa. Bio je i novčano kažnjavan, a samo dvije godine nakon vršenja biskupske službe morao je bježati u Francusku. Nakon prividnog pomirenja s kraljem, vratio se nadbiskup Becket 1170. godine u Englesku. No sukob se opet nastavio i 29.  prosinca 1170. godine četvorica kraljevih ljudi pogubila su nadbiskupa u katedrali pred oltarom. Dočekao ih je smiren i umro je s Isusovim riječima na ustima: "U tvoje ruke, Gospodine, predajem duh svoj!" Narod ga je odmah poslije smrti častio kao sveca, a svetim ga je papa proglasio već 21. veljače 1173. godine. 
Sveti Toma Becket ubraja se među najdojmljivije crkvene osobe srednjeg vijeka. Papa Aleksandar III. prilikom njegova proglašenja svetim nazvao ga je: "mučenik crkvenog prava i crkvene slobode". Zaštitnik je svećenstva, posebno svjetovnog klera i mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta.
 
Danas često slušamo kako život zahtijeva kompromise, toleranciju i uvažavanje tuđih mišljenja. No, za karakterna čovjeka i dosljedna kršćanina postoje vrijednosti kojih se ne smije ni djelomično odreći. Toma Becket, pun Isusova duha, dobro je osjećao gdje kao Isusov učenik i apostolski nasljednik ne može i ne smije za volju nekog lažnog mira i suživota ni najmanje odstupiti od kršćanskih načela. To ga je dovelo do toga da je bio pred samim oltarom usmrćen. Drugim riječima, ostao je vjeran Bogu do kraja i darovao nam svoje mučeništvo kao primjer.
 
Matej Japarić 
 
Više u ovoj kategoriji: « Nevina Dječica Sveta Obitelj »
na vrh članka