Spomen svih vjernih mrtvih - Dušni dan

02.studeni, Dušni dan ili spomen svih vjernih mrtvih. Koga se mi to spominjemo na ovaj dan? Tko su za nas vjerni mrtvi? Naši bližnji koji su preminuli u znaku vjere ili kako bi mi rekli koji su bili vjernici. Jučer smo proslavili Dan Svih svetih. Već jučer smo obilazili groblja, palili svijeće i molili za naše preminule.

Razlika između Svih svetih i Dušnog dana je velika. Svi sveti su oni vjernici koji su preminuli u znaku vjere i koji su prešli granicu i dospjeli u Kraljevstvo Nebesko. Svaki dan u našoj katoličkoj crkvi je spomendan nekog sveca koji je od crkve priznat, a koliko je onih koji su svojim življenjem prešli Gospodinu, a nisu proglašeni svetima. Njih smo se jučer spominjali i obilazili grobove nadajući se da su i naši bližnji prešli tu granicu. Ostaju nam oni koji se još uvijek nalaze između. To su oni nama dragi pokojnici koji su umrli, a nisu prešli u Kraljevstvo Nebesko. Na dušni dan se njih sjećamo, palimo svijeće za njihove duše i molimo Gospodina da im se smiluje i primi ih k sebi.

Mi ne znamo gdje su naš dragi pokojnici pa stoga u ova oba dva dana molimo Gospodina za njih i zahvaljujemo što su oni bili ti koji su nam uljepšavali život živeći s nama. Na Dušni dan u crkvama slavi se Misa za sve vjerne preminule. Dakle nema osobne nakane nego se spominjemo svih naših mrtvih. Svećenici na ovaj dan obilaze grobove, posvećuju ih, mole za mrtve... Upalimo svijeću, pomolimo se za naše drage vjerne mrtve, ali ne zaboravimo i na sebe. Gospodin neka već sada promijeni naša srca na bolje da po završetku ovoga života čim prije nas primi u svoje Nebesko Kraljevstvo.

 

Rafaela Janković

na vrh članka