Bdijenje uoči svetkovine Svih Svetih

Posljednjih dana mogli smo vidjeti kako mladi, ali i stariji pripremaju se za blagdan rekli bi bundeva. Po društvenim mrežama bundeve su zauzele prvo mjesto. Čovjek, istinski vjernik biva tužan gledajući svoje bližnje kako se u neznanju pripremaju za noć nečega što im može donijeti veliko zlo.

Bogu hvala na našim svećenicima koji su i ove godine otvorili vrata crkava da oni koji prepoznaju zlo u slavljenju “Noći vještica”, mogu moliti Gospodina za obraćenje istih. I naša crkva u Podvinju priključila se ovoj inicijativi i otvorila širom svoja vrata.

Kako je i posljednji dan mjeseca listopada, prvopričesnici su molili krunicu, a potom smo izmolili završnu molitvu listopadskih pobožnosti. Prije same svete Mise koja je započela u 19.00 sati molili smo večernju molitvu blagdana Svih Svetih uz litanije.

Svetu Misu je vodio naš župnik p. Josaphat uz suslavljenje p. Rafala i p. Andrzeja. Po završetku Mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje. P. Josaphat je izložio Presveti Oltarski Sakrament. Ugašena su sva svjetla, a crkvu je obasjavalo svjetlo lučica koja su bila postavljena na pod kao i ispod oltara. Na oltaru je najveće svjetlo osvjetljavalo crkvu...sam Isus je pozivao ljude na obraćenje i vračanje samom svom postanku, samoj ljubavi...

Nakon uvodne molitve koju je izmolio naš župnik, pastoralne grupe su se izmjenjivale u animiranju klanjanja. Od ministranata, krizmanika, zborova, biblijske, novinarske pa do molitvene zajednice Novo srce. Jedan sat su animirali i naši pateri Spiritanci.

Presveto je bilo izloženo do jutarnjih sati kada je uslijedila sveta Misa u 8.30 na sam blagdan Svih Svetih. Zapitaj se i ti koji ovo čitaš želiš li biti svet? Želiš li pripadati Općinstvu svetih koje moliš u Vjerovanju svake svete Nedjelje ili pripadaš onima koji smatraju da malo prerušavanja u zlo neće ništa smetati...

 

Rafaela Janković

 

na vrh članka