Ispiši ovu stranicu

Župno hodočašće u Karlovac, Krašić i Zagreb

Predvođeni župnikom paterom Josaphatom i njegovim subratom Andrzejom u ranim jutarnjim satima krenuli smo u Karlovac. Puni pouzdanja u Isusa i sv. Josipa koji su nam bili zagovornici na putu pater Josaphat nam je poželio ugodno putovanje i dao nam preporuku da izmolimo krunicu sv. Josipu i Marijinu krunicu Ružarij, sa nakanom za jedinstvo. 

Gospođa Marija Alković je predvodila krunicu sv .Josipa koju sam po prvi put molil, hvala joj za to jer sam naučila nešto novo. Izmolili smo i Marijinu krunicu pjevajući nakon svake desetine Majci Mariji jer taj dan je Gospa od Rožarije, crkveni God u mojoj Tomici. 

 

Po dolasku u svetište svetog Josipa blagoslivlja nas rektor svetišta monsinjor Antun Sente. Na euharistijskom slavlju pridružujemo se  Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji koja je hodočastila u svetište predvođena  biskupom Vjekoslavom Huzjakom i župi Sv. Vida iz Međimurja. Biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je misno slavlje u zajedništvu s 35 svećenika i župnim zborom župe sv.Ane iz Bjelovara. Biskup Vjekoslav Huzjak prisjetio se kako je prije 330 godina Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, te naglasio da na blagdan BDM od Krunice stojimo pod zaštitom i zagovorom sv.Josipa i uoči Dana neovisnosti molimo za domovinu koja nam je darovana po žrtvi mnogih hrvatskih branitelja.

 

Po završetku svete mise naše putovanje se nastavlja u Brlenić rodno mjesto Blaženog Alojzija Stepinca, pa potom u Krašić mjesto njegovog zatočeništva i smrti. U Krašiću smo skrušeno izmolili Križni put, koji je poseban jer uz Evanđelje na svakoj postaji se nalazi i dio iz života blaženog Alojzija Stepinca.

 " Sve ste mi oduzeli,ali jedno niste da kao Mojsije dižem ruke k nebu." - misli su nadbiskupa  Alojzija Stepinca. Raznim klevetama oduzeli su  nadbiskupu Stepincu dobar glas, zatočeništvom  nadbiskupsku službu, kontakt sa svećenicima i njegovim rođacima. No, molitvu i ljubav mu nisu mogli oduzeti.

 "Neka vas od ljubavi prema neprijateljima ne odvraća njihova zloća, jer jedno je čovjek , a drugo je njegova zloća. Čovjek je Božje stvorenje, a zloća je ljudsko djelo. Ljubi ono što je Bog stvorio, a ne ono što je čovjek uradio!"

 To su riječi Stepinčeve koje su mi se urezale u pamćenje. Naše putovanje završava posjetom Stepinčevom grobu u Zagrebačkoj katedrali.

 

Sanja Colić