XII. Nadbiskupijski križni put za mlade

1. travnja na križnom putu mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije u gradu Vukovaru pod geslom; "Krist, nada naša!" sudjelovalo je oko 2200 mladih. Križni put bio je ujedno i priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se pod istim geslom održati u nadbiskupiji i grad Vukovaru 29. i 30. travnja. Križni put u Godini mladih organizirao je Odbor pri Povjerenstvu za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom povjerenika, vlč. Filipa Perkovića. 
 
Na relaciji dugoj oko 21 km mladi su nosili križ Susreta hrvatske katoličke mladeži pripremajući se ujedno i za nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se pod istim geslom održati u gradu Vukovaru 29. i 30. travnja. Zaustavljajući se uz vukovarske župne crkve, kapelice i križeve svih 2200 mladih zajednički je čitalo tekst križnoga puta koji su napisali mladi Vukovarci – Domagoj i Krešimir Jakumetović. Dobrodošlicu mladima iskazali su vukovarski župnici, fra Ivica Jagodić, vlč. Dejan Čaplar te fra Vjenceslav Janjić.
 
Završno misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s generalnim vikarom, mons. Ivanom Ćurićem, domaćim župnikom Janjićem te još dvadesetak svećenika, a posluživala su dva đakona. Pjevanje je, uz sudjelovanje svih mladih, animirao Zbor mladih ove vukovarske župe.
 
Na početku misnog slavlja nadbiskup Đuro Hranić rekao je; „Vi ste danas na križnom putu pratili Isusa Krista, slaboga, nemoćnoga, ranjenoga, koji nosi svoj križ i biva raspet. I kad se činilo da je njegovom smrću nastao kraj, dogodio se obrat. Bog Otac uskrisio je svoga sina Isusa Krista. Stoga i mi vjerujemo da ne smijemo računati samo na svoje ljudske snage jer je Bog u stanju učiniti prevrat. Stalno slušamo o besperspektivnosti vas mladih generacija ovdje na istoku Slavonije. No, mi smo, draga mladosti, ovdje okupljeni u Kristovo ime, ispovijedamo i ponavljamo – Krist nada naša!. Naše mogućnosti nisu dakle samo u onome što mi ljudi možemo svojim naravnim snagama, Bog je u stanju učiniti prevrat, smrt preobraziti u uskrsnuće.“
 
Pri kraju, osvrnuo se i na cjelodnevni napor koji su mladi uložili hodajući za križem ulicama Vukovara te rekao: „Danas ste si dopustili da budete jači i veći od sebe, od vlastite komotnosti, od vlastitog egoizma. Lakše bi bilo ostati kod kuće nego danas hodati za križem po suncu, izmoriti se. Ali, vjerujem da negdje u srcu osjećate toplinu, kako vam savjest govori da to umiranje sebi, suobličenje Isusu Kristu, donosi nutarnju slobodu, pa čak i slobodu od sebe samoga, od onoga što je slabo i grešno u nama. U nama se pokazuje snaga Kristova, snaga Božjega duha. Njemu dopustite da ulazi u vaš život, da vas zahvaća i po vama stvara novi svijet, novo društvo, kraljevstvo Božje. Draga mladosti, to je ono što ste danas učinili, to je pravi istinski put prema Uskrsu.“
 
Ana Petanović
na vrh članka