Proslava svetkovine svetog Josipa u Bukovlju

Ove godine svetkovina svetog Josipa – 19. ožujka,  padala je u nedjelju, stoga se odlukom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata njezina proslava prebacila na ponedjeljak, 20. ožujka 2017. Tako je u filijalnoj crkvi sv. Josipa u Bukovlju ovog ponedjeljka u 10:30h slavljena svečana Sveta Misa, koju je predvodio p. Rafal Kiedrowicz.
 
 
Svojim uvodnim riječima, p. Rafal je istaknuo kako je sveti Josip bio čovjek šutnje, za kojeg se u Svetom Pismu ne navodi da je ikada išta rekao, nego je, u poslušnosti, nikada ne sumnjajući u glas koji ga poziva, izvršavao Božju volju. Rekao je kako je sveti Josip ujedno bio i čovjek snage i ponizan čovjek i da je Bog, birajući svetog Josipa za zemaljskog oca svome Sinu, htio da se On rodi i odrasta u obitelji. 
 
Pričajući priču o jednom rudaru, koji je na već poznatom putu u rudniku izgubio svjetiljku i osjetio olakšanje jer se riješio tereta, p. Rafal je u svojoj propovijedi usporedio naš vjernički život s pričom tog rudara. Iako mu je put bio poznat, bez svjetiljke se jako brzo našao izgubljen u labirintu, pao je i na ruke i na koljena i na oči su mu navrle suze. Uspoređujući svjetiljku s Bogom i Riječju Božjom u labirintima naših svakodnevica, p. Rafal je naglasio, da nikad ne smijemo, koliko god nam se čini da nam ta svjetiljka postavlja prevelike zahtjeve, izgubiti je iz ruku i koračati kroz život bez nje.  
 
Pozvao je okupljene vjernike da, po uzoru na sv. Josipa, u svoje svjetiljke doliju ulje i na svom životnom hodočašću prema Bogu, nastoje biti sve boljima. 
 
 
Mirjana Čabraja
 
na vrh članka