Početak devetnice sv. Josipu u Bukovlju

U subotu, dana 11. ožujka, u filijalnoj crkvi svetog Josipa u Bukovlju započeli smo moliti devetnicu svetom Josipu. On je zaštitnik naše crkve u Bukovlju i naše domovine. Moćan je i samozatajan zaštitnik, odmah iza Djevice Marije. Nikada se nije čulo da nisu bile uslišane molitve onih koji su se utjecali njemu. Stoga se i mi sastadosmo puni nade i vjere, da ujedinimo našu molitvu da postane jača i glasnija. 
Sastao se već uigran tim molitelja, jer molitvena grupa sveti Josip već neko vrijeme djeluje i sastaje se u crkvi u Bukovlju.
Iz obilja molitvi svetomu Josipu mi smo izdvojili ove:
- Uvod u molitvu bila je molitva ,,Duhu Svetom''
- Slijedila je ,,Krunica svetom Josipu''
- Zatim ,,litanije svetom Josipu''
- Nakon toga uslijedila je molitva ,,idite k Josipu'' koju prenosim u cjelosti;
 
IDITE K JOSIPU
Kad pritisnu boli - u toj suznoj doli - idite k josipu
Nesreća kad bije - a pomoći nije - idite k josipu
Kada duša zdvaja - pati do očaja - idite k josipu
Žalost kad vas muči - jer nemir je u kući - idite k josipu
Teška kad vas muči tuga - radi duga - idite k josipu
Kada vjeru gubi - koga srce ljubi - idite k josipu
U napasti jakoj - u potrebi svakoj - idite k josipu
Kada snaga pade - zdravlju nema nade - idite k josipu
Kad se život gasi - žića minu časi - idite k josipu
Duša kad poleti - u raj gore sveti - idite k josipu
 
Uslijedila je molitva ,,Josipe o milo ime''. Zatim smo podržali i izmolili ,,molitvu za duhovna i redovnička zvanja'' koja je već neko vrijeme aktualna u našoj župi. A da ne zaboravimo i našu Majku pozdravili smo ju sa ,,Zdravo Kraljice''. Poklonili smo se Isusu u molitvi ''klanjamo ti se Gospodine Isuse Kriste...'' Susret smo završili pjesmom svetom Josipu ,,Josipe, o oče sveti''.
Tako smo u molitvi ostali oko sat vremena. Obogaćeni i ispunjeni uputili smo se svojim domovima sa radosnim iščekivanjem sljedećeg susreta. 
Sveti Josip bio je odhranitelj i skrbik Sina Božjega. Potomak je kuće Davidove, ali je ipak živio u tihoj skromnosti i siromaštvu Nazareta. Od jutra do večeri marljivo je radio u svojoj stolarskoj radionici za svagdanji kruh Isusu i Mariji. Molitva i rad bio je njegov život. U Svetom pismu se ne spominje mnogo, ali ono što je rečeno govori da je Bog svetog Josipa odlikovao i proslavio kad ga je postavio da bude odhraniteljem njegova jedina Sina. Kolika sreća, koje uzvišeno nebesko, božansko zvanje. Sveti Josip treća je osoba u najsvetijoj obitelji, što je ikada na zemlji živjela. On je treći u najblaženijem savezu koji je ikad pod suncem sklopljen. 
To je bila velika dužnost, ali i neizmjerna radost. On danas i nama može poslužiti kao primjer očinske figure, kao zaštitnik radnika, kao onaj kome se možemo moliti za pronalazak radnog mjesta, za pronalazak bračnog partnera, za duhovna zvanja, za blagu i svetu smrt. Sveti Josip izmolit će za nas, ako mu se utječemo, uvečanje svih vrsta vrlina, a posebno onih koje su kod njega izražene – čistoća tijela i uma, poniznost, postojanost, snaga i izdržljivost.
Iščekujući blagdan svetog Josipa duboko smo uronjeni i u korizmeno vrijeme. Često nam buka svakodnevnog života razara mir nutrine i čini nemogućim zaživjeti to korizmeno vrijeme. Tu teškoću možemo savladati vežuči se uz svetog Josipa. On je najbolji primjer mirom i tišinom okupirane nutrine. Nije mnogo govorio, ali je mnogo slušao, a zatim odmah djelovao. Što god mu je Bog govorio po anđelu odmah je učinio. U samozataji se žrtvovao kao vjerni muž u Božjoj vojsci. Nije posustao pred opasnostima i stavljao je sve povjerenje u Božje ruke. Josip nam je bez ijedne izgovorene riječi mnogo toga rekao. Govorom šutnje i djela, a ne bukom, uzdignut je na najveće vrhunce. Postao je ogledalo strpljivosti jer je vlastitu volju prevladavao u tišini da bi u njemu zaživjela Božja volja. Sve što je radio bila je proživljena korizma. 
Stoga, dobro je u korizmi zastati po uzoru na Tihog Zanatliju napustiti bavljenje drugima i galamu svakodnevice te uzeti potrebni alat i poći u našu nutarnju radionicu. Ondje treba tesati svoju osobnost, istesati lik Boga u nama. Izrezati vrhove našega ponosa i oholosti. Utvrditi vjeru, ljubav i nadu da nas drže stabilnima u moru valova i ponuda ovoga svijeta. Produbiti našu nutrinu i oblikovati savjest osjetljivu na glas Božji. I sve to raditi u tišini te dopustiti da se Božja dobrota utjelovi u nama.
Velike se stvari događaju u tišini. Nečujne su moći jake moći. Teško je nači sveca koji se nije molio svetom Josipu i zato mi danas imamo stotine različitih molitava njemu, s raznim nakanama. Stoga smo se i mi danas ovim molitvama obratili našem poočimu za pomoć.
 
Suzana Tumbas
 
 
na vrh članka