Misno slavlje Pepelnice u Bukovlju

Čista srijeda ili Pepelnica, dan kojim započinje korizmeno vrijeme, jedan je od dva zapovijedana posta kod katolika. Boja crkvenog ruha je ljubičasta. Ona označava žalost, ali i iščekivanje nečega velikog što se treba dogoditi. 
 
 
 
Ljubičastom bojom pratimo advent, na kraju kojega je veliki događaj rođenja našega Spasitelja. Također, svećenik obučen u ljubičasto ispraća pokojnika iz ovozemaljskoga života u onaj ljepši za koji vjerujemo da postoji. Tako i za vrijeme korizme svećenik nosi ljubičastu misnicu, u očekivanju Uskrsa, obećanog vječnog života i spasenja. 
 
Pepeo kojim se posipaju vjernici ili im se na čelo stavlja znak križa, riječi koje pri tom izgovara svećenik; „Čovječe sjeti se da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!“, podsjećaju nas na prolaznost, krhkost i poniznost pred svojim Stvoriteljem. 
I taj prvi korizmeni, vjetrovit, kišni i prohladan dan kao da nam poručuje; skloni se čovječe u kuću, u svoju nutrinu, zaviri u sebe samoga, pogledaj gdje si slab, promijeni se, predaj sve Gospodinu da On izliječi što u tebi nije dobro. Kroz post, molitvu i milostinju pripremimo se za najveći od svih kršćanskih blagdana. 
 
Svetu Misu u Bukovlju predvodio je p. Andrzej Tylicki uz koncelebraciju vlč. Ivice Petrovića. U propovijedi je pater pozvao na obraćenje, da izađemo iz oholosti svojih srca zbog svoje velike ljubavi prema Bogu. Uđimo radosno u ovo korizmeno, milosno vrijeme, priđimo drugome s ljubavlju koja je milosna, ponizna, susretljiva, uslužna i darežljiva, naglasio je p. Andrzej.
 
I na kraju svete Mise velečasni Ivica je rekao da je ponovio misnicu koju je iz Rima velečasni Pavao Mikulčić poslao za poklon svojoj rodnoj župi i filijali. Ljubav je dosjetljiva, pa živimo ju na poseban način u ovo korizmeno vrijeme! 
 
Silva Drčelić

Srodni sadržaj (po oznakama)

na vrh članka