Hodočašće u župu sv. Leopolda Mandića povodom zatvaranja godine milosrđa

Pri kraju Godine milosrđa naši župljani su hodočastili župu Sv. Leopolda Mandića. Naime, Godina milosrđa otvorena je 08. prosinca 2015. godine kao jubilarna godina. Otvorio ju je papa Franjo otvaranjem Svetih vrata u bazilici sv. Petra u Rimu. 
 
Pozvani smo na milosrđe. Milosrđe je sam Isus Krist. Milosrđe je most koji spaja Boga i čovjeka, stoga su i otvorena vrata simbol pomirbe Boga i čovjeka. Papa Franjo je naglasio da su hodočašća sam put koji svatko od nas prolazi putujući prema životu vječnom. Pozvani smo hodočastiti određene crkve. U našem gradu Vrata milosrđa su nam otvorena u crkvi Gospe brze pomoći, a sve župe su pozvane da hodočaste u župu sv. Leopolda Mandića koji je zaštitnik Godine milosrđa uz Padre Pia. Svaki vjernik koji hodočasti može dobiti potpuni oprost ako se ispovjedi, sudjeluje na svetoj misi, primi pričest, ima u srcu želju za oprostom i izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za nakane svetog Oca. 
 
Tako su i naši župljani ovu subotu 12. studenog sa svojim župnikom p. Josaphatom uputili se autobusom prema župi svetog Leopolda Mandića. Na samim vratima dočekao nas je župnik vlč. Robert Farkaš sa svojim župnim suradnicima. Mnogi župljani su pohodili svojim vlastitim autom tako da se crkva ispunjavala vjernicima. Na početku smo molili prvi dan devetnice Božjem milosrđu, krunicu i zazive, a potom i Zlatnu krunicu. Za to vrijeme bila je mogućnost za ispovijed. Misa je otpočela u 18.00 sati, koju je predmolio naš župnik p. Josaphat uz suslavljenje vlč. Farkaša. Naši čitaći su čitali čitanja dana, a naša dva zbora sv. Vinka i sv. Antuna u zajedništvu su animirali sv. Misu. 
 
Pater Josaphat u svojoj homiliji je istaknuo i dao naglasak na milosrđu na koje smo i pozvani od svetog Oca. Ljubeći svoga bližnjega, opraštajući grijehe prelazimo u jednu novu dimenziju koja nas sjedinjuje s Kristom i po kojoj i sami dobivamo milosrđe. Sam Leopold Mandić bio je jedan od najvećih ispovjednika. Kažu da je do posljednjeg trenutka ispovijedao. Jednom prilikom ga je pohodio mladić tražeći ispovijed, ali i priznavajući da je uživao u trenutku grijeha i da nije siguran da ga neće ponoviti. Bojao se za sebe jer je mislio da nije dostojan oproštenja jer se nije mogao dovoljno pokajati. Leopold ga je odmah ispovjedio i rekao da samim time što priznaje vlastiti grijeh dostojan je odrješenja, a sve ostalo je u Božjoj milosti. Milosrđe se svaki puta vidi pri dolasku na ispovijed jer tada se spušta nebeska sila na nas i svojim milosrđem pere naše haljine u čistu bijelu boju. 
 
Po završetku misnog slavlja župnik Farkaš je izmolio litanije i molitvu svetom Leopoldu, a potom iznjeo moći svetog Leopolda koje smo mogli cjelivati i moliti za zagovor po ovom svecu. Pošli smo svojim domovima duhovno nahranjeni, očišćeni od grijeha i kao mala djeca radosna srca....do novog susreta.
 
Rafaela Janković
 
na vrh članka