Obnovljen kip svetog Antuna

U utorak, 17. svibnja ispred naše crkve okupilo se mnoštvo vjernika. Naime, kip našeg zaštitnika Sv. Antuna bio je na restauraciji pošto je već dotrajao te izgledao neugledno. Mnogi ljudi koji su prolazili pored crkve s nerazumijevanjem što mi to radimo, vjerojatno su se pitali kome se mi to klanjamo ili koga štujemo;  Boga ili kip Sv. Antuna. Važno je znati da se naše štovanje kipu  ne usmjerava na sam kip već na Sv. Antuna. On, koji je bio miljenik Božji i kojega je Bog pribrojao među svete, njemu se ne klanjamo. Klanjamo se samo Bogu, a njega zazivamo za pomoć u potrebi. Kip nam služi kao nešto opipljivo, nešto da bi se preko toga mogli uzdići Bogu i predati mu svoje nakane. Kao što čuvamo slike svojih dragih da bi se sjećali pojedinih trenutaka s bližnjima tako i štovanje kipova ili slika nas podsjeća na život toga sveca koji se nije predavao nego je svoj život dao za Krista.

Dvojica naših župljana su nosila kip kojega je dovezla sama restauratorica gđa. Nada Šetka iz Bosne i Hercegovine, gdje je i bio na restauraciji. Ostali smo svi zadivljeni ljepotom kipa. Sav se sjajio i kao da je bio nov. Župnik župe Sv. Nikole Tavelića, vlč. Mato Matasović je blagoslovio kip koji je potom bio unesen u crkvu na svoje mjesto gdje već godinama stoji.

Misno slavlje koje započelo odmah nakon postavljanja kipa, vodio je vlč. Mato Matasović  uz našega župnika p. Josaphata. Ovaj deseti od trinaest utoraka Sv. Antunu, vlč. Mato nam je u svojoj propovjedi ukratko ispričao biografiju ovoga sveca i usporedio naš život sa svečevim; “ Mi puno puta padnemo, odajemo se raznoraznim porocima. Ako nam molitve ne budu uslišane istog trena, posjećujemo vračare i ostale zle zavodnike ovoga svijeta mjesto da budemo strpljivi i pouzdamo se više u volju Božju. To bi prije svega mogli naučiti od našega zaštitnika koji se nije predavao nego se u svakom trenutku pouzdavao u Božju providnost i volju.“ rekao je vlč. Mato u svojoj propovjedi.

Kao i svakog utorka i ovoga smo nakon misnog slavlja imali pobožnosti Sv. Antunu  koje je također vodio vlč. Mato. Uz molitve ovomu svecu molili smo i litanije i nakraju dobili blagoslov.

Tri utorka nas dijele do velikog slavlja u našoj župi, do dana kada slavimo našega zaštitnika Sv. Antuna. Pridruži nam se pobožnostima utorkom i zazovi ime ovoga sveca cijeloga svijeta.

Rafaela Janković

na vrh članka