Ispiši ovu stranicu

Osmi od 13 utoraka sv. Antunu

Osmi od trinaest utoraka Sv. Antunu gdje se kao zajednica utječemo našem nebeskom zaštitniku započeo je drugačije nego inače. Poslije Gospine krunice molili smo krunicu Sv. Antunu koja se sastoji od trinaest zaziva ovomu svecu.

Misno slavlje u 18.00 sati slavio je župnik župe Sv. Mihaela Arkanđela iz Cerne; vlč. Krešo Jukić uz našega župnika p. Josaphata i p. Kingsleya. Nakon uvodnih riječi, pročitane Riječi Božje toga dana, na blagdan Sv. Filipa i Jakova, u svojoj propovjedi vlč. Krešo je rekao:    "Svi smo skloni etiketirati ljude, zakačiti etiketu na njih, osuđivati i ne dati priliku da se promijene, odnosno prihvatiti da su se promijenili i sad su nešto novo. Kao što se grešnica iz evanđelja kaje, javno priznaje svoj grijeh, a Isus joj oprašta tako i mi - posebno u ovoj godini milosrđa - trebamo poput Isusa iskazati milosrđe svima. Ljudski je griješiti, ali imamo sakrament Ispovjedi gdje se Krist  nama približava, ponovno ulazi u nas. Kristovo milosrđe treba i u nama prevladati, ne osuđivati drugoga. Sv. Antun je činio čudesa svojom vjerom. Mi bi smo trebali isto tako vjerom činiti čudesa, mijenjati se. Sv. Antun je cijeli svoj život dao Bogu, svetac koji je više od svih svećenika, sestara dao sam sebe Bogu. Koliko se mi dajemo Bogu? Na prvo mjesto uvijek stavljamo sebe, a tek onda od svog viška dajemo se Bogu, u svemu, u vremenu, jer nikad nemamo vrijeme za Boga.“ Za kraj poručio je neka nam po uzoru na Sv. Antuna, Bog barem ponekad bude na prvom mjestu.

Nakon misnog slavlja molili smo u zajedništvu večernju Sv. Antuna i pobožnosti trinaest utoraka. Svojim lijepim glasovima animirao je zbor mladih „Radost“ iz Cerne.

Rafaela Janković