Svibanjske pobožnosti

U mjesecu svibnju, nakon zime i uspavanosti pozvani smo na svakodnevnu molitvu, na zahvaljivanje na svemu novomu. Molitva Gospine krunice u Majčinom mjesecu.

Čašćenje Gospe u mjesecu svibnju lijepa je crkvena tradicija koja datira još iz srednjeg vijeka. Stavljanje vijenca od ruža pred Gospine noge običaj je koji se vrlo brzo ukorijenio u puku, koji je čašćenje upotpunjavao moljenjem krunica i litanija, pjevanjem marijanskih pjesama, posebnim hodočašćima (...).

I naša župna zajednica svakodnevno se okuplja u crkvi  u 17.15 sati, gdje molimo Gospinu krunicu, litanije. Sve je više vjernika koji su prepoznali ovu vrstu pobožnosti. Kao što se sve budi, tako i mi želimo se nanovo roditi poslije zimske uspavanosti i to od naše nebeske Majke stavljajući se Njoj pod zaštitu i utječući se Njezinom zagovoru. Tu je i Majčin dan kada smo mi majke posebno radosne na daru novoga života koji nosimo u sebi. Poistovjećujemo se tada s Marijom i ulazimo u razmatranja svega onoga kroz što je ona prošla sa svojim Sinom. Od upoznavanja Duha Svetoga koji joj navješćuje da će baš ona roditi Bogočovjeka do trpljenja, a i na kraju najveće boli za jednu majku, smrti njenog djeteta. Radosni što ipak tu nije kraj, nego početak istinskog vječnog života, pozvani smo i mi da si svakim danom svojega života to posvješćujemo.

Mjesec svibanj, mjesec buđenja, radosti, iščekivanja. Brate i sestro ako još nisi, nije kasno - priduži nam se u molitvi krunice. Osim nas žena, lijepo je da i muški vjernici razmatraju otajstva Majčine krunice ulazeći u dubine i nalazeći sebe u tome. Gospin plašt nas povezao u jednu cjelinu da kao mala djeca osjetimo sigurnost i njenu prisutnost pri zajedničkoj molitvi našoj nebeskoj Majci.

Rafaela Janković

na vrh članka