Ispiši ovu stranicu

Pobožnost 13 utoraka Sv. Antunu u našoj župi

Pobožnost trinaest utoraka se svake godine obavlja u našoj, ali i u mnogim drugim župama koje nose ime ovoga zaštitnika, kao duhovna priprava za blagdan Sv. Antuna.

Zašto utorak? Zato što su tog dana svečevi smrtni ostaci preneseni u Padovu i pokopani u crkvi Sv. Marije.  Zašto trinaest? Zato jer je tog dana 13. u mjesecu lipnju  Sv. Antun preminuo.

I ovaj četvrti u nizu od trinaest utoraka crkva se ispunila vjernicima koji redovito dolaze na pobožnost da se utječu ovomu svecu. Misno slavlje je započelo u 18.00 sati časoslovom večernje u čast Sv. Antunu, koje je vodio p. Kingsley uz koncelebraciju  župnika, p. Josaphata. Nakon Mise pateri su klečeći pred kipom sv. Antuna molili za svečev zagovor. Molila se i krunica sv. Antunu koja se sastoji od trinaest zaziva, a iza svakog zaziva moli se Slava Ocu. Litanijama sv. Antunu završen je četvrti utorak.

Mnogi vjernici se radosno okupljaju svakog utorka moleći zagovor sv. Antuna, dođi i ti, i sa čvrstim pouzdanjem preporuči se moćnom zagovoru sv. Antuna kod Boga.

Rafaela Janković