Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo

Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo, ili kao što i sama riječ znači dobra vijest, lijepa riječ (...)                                                                                                                                             

Arkanđeo Gabrijel navijestio je Mariji da će začeti i roditi Sina Božjega po Duhu Svetome. Marija smetena odgovara: “ Neka mi bude po riječi tvojoj“.

Ili pročitajmo Riječ Božju da uistinu doživimo navještaj:

 

Lk 1, 26-38

U ono vrijeme: posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«
Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!« Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

Nama svima ostale su Riječi koje znače sve. Od Navještenja našega Isusa po kojemu smo mi dobili novi život oproštenjem grijeha do vječnosti, jer On nam obeća Vječni život. Krist nam dolazi u Riječi, On je Riječ koja se utjelovila...jesmo li svjesni da Sveto Pismo ili kako ga već zovemo je Riječ Božja?! Riječ koju nam Bog ostavlja da se njome služimo, ne samo da čitamo. Mislim da smo svi kao vjernici katoličke vjeroispovijesti pročitali Riječ koju nam je ostavio, Onaj po kome se zovemo, i po kojemu ustvari i jesmo vjernici kršćani. U cijeloj Riječi protežu se riječi;  ljubavi, vjere i nade. Postanimo svjesni da se ljubav uvijek odnosi na Krista, Onoga koji nas je otkupio svojom ljubavlju, ta ljubav nema granica i bezuvjetna je. Vjerujemo li toj ljubavi koja se predala za svakoga od nas, za svakoga, pa i pogana? Vjerujući toj ljubavi zadobivamo milosrđe bez granica koje nas vodi u život vječni. Nadamo li se tomu...da, ako vjerujemo u samu Ljubav.

Marija je vjerovala, ljubila i nadala se. Bog joj se dariva i ona donosi živoga Krista među sve nas.

Gdje smo mi u tome? Vjerom da će se Krist roditi u nama, svojom ljubavlju približiti svakoga koji je daleko od Njega i svakodnevno, strpljivo se tome nadati, nasljedujemo Mariju i donosimo dobru vijest, lijepu riječ svakom čovjeku.

I mi vjernici podvinjske župe povjerovali smo i došli na sam izvor Božje Riječi, Božjeg davanja nama na blagdan Blagovijesti. Misa je otpočela u 18.00 sati kojom je po prvi puta, pred našim župljanima, predmolio pater Kingsley, CSSp, a koncelebrirao naš župnik p.Josaphat, CSSp. Slavlje euharistije donijelo je svima koji su povjerovali živoga Krista, vjeru i nadu u vječni život.

Ljubi, nadaj se i vjeruj! Krist se za sve ostalo brine...

Rafaela Janković

na vrh članka