Misa večere Gospodnje na Veliki četvrtak - Podvinje

Veliki četvrtak, dan pun simbolike u našoj Katoličkoj crkvi, dan kada prije podne nigdje nema Svete mise, jer iz cijele naše biskupije svećenici odlaze u Đakovo, gdje na svetoj Misi nadbiskup posvećuje ulje. Posljednji dan korizmenog vremena... Spomendan na koji je Isus ustanovio sakramente; Euharistiju i Svećenički red. Taj dan uvečer započinje Vazmeno trodnevlje; muka, smrt i uskrsnuće Kristovo. Tako i u našoj župi svi smo čekali večernju Misu koju je predvodio naš župnik p. Josaphat, CSSp, uz koncelebraciju patera Kingsleya, CSSp. 

Misa večere Gospodnje otpočela je u 19.00 sati kada je župnik p. Josaphat u procesiji s dvanaest muških vjernika naše župe simbolično kao dvanaest apostola ušao u crkvu. Osjećala se uzbuđenost pred nečim što treba doći.

 

U uvodu je pater naglasio da je Isus prije nego je prihvatio patnju i smrt, okupio apostole na pashalnu gozbu. To se simbolično događa i u našoj crkvi. Nakon čitanja Izl 12, 1-8.11-14 , Ps 116,12-13.15-18 , 1Kor 11, 23-26 i Evanđelja po Ivanu 13,1-15, pater je u prigodnoj homiliji rekao da :“... je Posljednja večera ustvari čin ljubavi na koju smo svi pozvani. Pranjem nogu svojih učenika, On nam pokazuje svoju poniznost. On, Bog, Učitelj pere noge učenicima. Kolika ljubav!! Ljubav koja prelazi svaku granicu. Ljubav se ne pokazuje samo kada nam je dobro. Kada je sve u redu, mi se volimo. Što kada dođu bolesti, problemi, financijske poteškoće, djeca kojoj moraš platiti školarinu,a nemaš odakle...tada zagrli svoga bližnjega, simbolično mu operi noge, odnosno pređi preko svega onoga što te boli, pruži ruku i s ljubavlju podigni. Kada se s ljubavlju prilazi drugome u poteškoći tada se otvaraju sva vrata. Problemi nestaju ili ih nosiš s osmjehom jer Ljubav prevladava“.

 

Tada je i naš župnik uzeo vodu i posudu i svakom od dvanaest vjernika oprao noge. Dirljiv trenutak, jer prije one muke koja nas čeka kako Isusa tako i nas, ljubavlju peremo sve nečistoće i tada sva muka je lakša. Davajući se bližnjemu do kraja...

Molitva vjernika bila je popraćena prinosom darova; kruh, vino, voda, voće, med i mlijeko koji su vjernici predavali pateru Josaphatu, koji je uz pomoć patera Kingsleya, darove stavljao pred oltar.

Na kraju sv. Mise, župnik je razgolitio oltar. Kristovo tijelo, odnosno, svete Hostije su prebačene kod Kristovog groba koji je ukrašen cvijećem i svijećama, dan prije pripravljen kod ulaska u crkvu, gdje će ostati do subote. Svi vjernici su pozvani da bdiju kod groba do 22 sata.

 

Rafaela Janković

na vrh članka