Proslava Nedjelje Muke Gospodnje u Podvinju

Cvjetnica u Podvinju dovela je mnoge vjernike u našu crkvu Sv. Antuna, te se crkva ispunila narodom koji su se u zajedništvu htjeli prisjetiti Isusovog ulaska u Jeruzalem, pozdravljajući ga palminim odnosno maslinovim grančicama.Taj dan sjećamo se i Muke koju je naš Gospodin prošao samo par dana nakon slavnog ulaska.

Župnik, p.Josaphat u procesiji sa ministrantima i pjevačima Kud-ova koji su taj dan obogatili Cvjetnicu pjevajući nam korizmene napjeve, svečano su ulazili u crkvu. P. Josaphat je blagoslovio maslinove grančice koje su vjernici donijeli sa sobom, ali i čičkove grane kao simbol Isusovog ulaska....slavlje ,a onda muka koja rađa radost.

Svečano misno slavlje je predvodio naš župnik; p. Josaphat, CSSp, koji je u propovjedi nakon čitanja Muke Gospodina našega Isusa Krista , istaknuo: “ Upitajmo se  tko smo mi?! Jesmo li poput farizeja koji su ga odlučili ubiti?! Jesmo li poput Jude koji radi trideset srebrenjaka predaje svoga Boga?! Učenici koji ništa ne razumiješe, koji utonuše u san dok se Gospodin moli...je li naš život uspavan? Rješavamo li probleme mačem? Ljubimo li,a u stvari izdajemo?Jesmo li poput Pilata pa kad vidimo da je situacija teška, peremo ruke i ne znamo preuzeti vlastitu odgovornost?! Ili si poput Šimuna Cirenca koji dolazi nakon posla pomoći Kristu nositi križ? Neki su prolazili ispred križa i rugali se; "Vidi Ga!" Jesi li poput Marije, poput Ivana koji slijede svoga Učitelja do kraja? Na koju od ovih osoba sličiš? Neka nas ovo pitanje prati cijelu godinu“.

 

Nakon četrdeset dana Korizme gdje smo se odricali onoga što nam kvari prijateljski odnos s Kristom, svi bi se doista trebali upitati koliko puta zadajemo rane našem Gospodinu. Svakodnevno Ga vrijeđamo našim grijesima. Kristova Muka nas podsjeća na naše grijehe, ali na kraju Kristovo Uskrsnuće pere naše grijehe i ponovno nas rađa iz Božje milosti.

 

Na kraju misnog slavlja predstavili su nam se pjevači KUD-ova;

ŽPS “Snaše“ Iz Klakara; MPS “Paorija“ iz Tordinaca; ŽPS “Brodski biseri“ iz Bosanskog Broda; ŽPS “Klasje“ iz Antunovca; MPS “Lovor“ iz Trnjana i ŽPS “Vesele šokice“ iz Slavonskog Broda.                  

Svaki od šest sastava izveli su po tri korizmena napjeva,a između su čitane misli Sv. Antuna. Za kraj voditeljica KUD-a iz Podvinja; Romana Mišić predala je zahvalnice svakom sastavu, a župnik, p. Josaphat je blagoslovio sav narod u nadi da ćemo od ovog Uskrsa promijeniti svoje navike na bolje.

 

Rafaela Janković

Srodni sadržaj (po oznakama)

na vrh članka