Koncert izvornih korizmenih napjeva

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Podvinje i naše župe, u župnoj crkvi u Podvinju u predvečerje Nedjelje Muke Gospodnje, 28. ožujka, održan je koncert izvornih korizmenih napjeva u izvedbi pjevačkih skupina KUD-ova iz Podcrkavlja, Kaniže, Podvinja, Babine Grede i Trnjana.

Izvorne, jedinstvene u svijetu, a u hrvatskom narodu duboko ukorijenjene korizmene napjeve koje nalazimo u stoljetnim molitvenicima naših prabaka i baka (Puče moj, Stala plačuće tužna mati, Ja se kajem Bože mili, Maslin-gora... ), izvele su članice ženske pjevačke skupine domaćega KUD-a Podvinje i KUD-a iz Babine Grede, zatim Bečaruše iz Podcrkavlja, Posavke iz Kaniže, te muška pjevačka skupina KUD-a Lovor iz Trnjana.

Između nastupa svakih od skupina, koje su izvele po tri korizmene skladbe, razmatrala se Muka Gospodina Isusa Krista po Marku, u interpretaciji župnika p. Ante Šiška, koji je po završetku koncerta blagoslovio sve sudionike i košare s korizmenim cvijećem i travom što se nekoć nosilo u crkvu na Cvjetnicu. Košare su pripremile članice KUD-a Podvinje i u svečanoj procesiji unijele u crkvu. U Slavoniji se nije nosila maslinova ili palmina grančica na Cvjetnicu, naše su bake nosile drenak, čičak, cica macu, mračnu travu, vjetrovku. Običaj je to koji nije zaboravljen u selima brodske okolice i moramo biti ponosni na sve to, jer smo bogati onoliko koliko imamo običaja, objasnila je okupljenom puku Anica Živković, članica KUD-a Podvinje.

Ovim koncertom željeli smo obnoviti tradiciju koja se redovito do nedavno održavala svake godine o korizmi u crkvi u Podvinju i očuvati ove drevne običaje od svakog zaborava. Drago nam je da je to prepoznala i naša župa i župnik Ante Šiško. Hvala svim KUD-ovima koji su se odazvali na naš poziv, izjavila je Romana Mišić, predsjednica KUD-a Podvinje.

Samom koncertu prethodila je misa koju je vodio župnik Ante, a pjevanjem animirale gostujuće pjevačke skupine. Nakon koncerta, u župnom pastoralnom centru domaćini su priredili skromni domjenak i malu etno izložbu sakralnih predmeta, svetih slika, korpica i ručno tkanih salvetica koje se koriste za blagoslov uskrsnog jela na Veliku subotu.

na vrh članka