Obnovljena mrtvačnica na mjesnom groblju u Podvinju

Jesenas započeti radovi na temeljitoj adaptaciji i obnovi mrtvačnice na mjesnom groblju u Podvinju ovih su dana konačno završeni! Riječ je o investiciji slavonskobrodskog poduzeća Komunalac, čiji su radnici iz radne jedinice Ukop obavili sve građevinske radove.

Najprije je obnovljeno krovište i postavljen novi krov, a potom su temeljito sanirani zidovi, postavljena izolacija i završni sloj fasade izvana i iznutra. Unutar same mrtvačnice ugrađena je nova stolarija (vrata i prozori), postavljene nove podne pločice, novo postolje za lijes, a iznad istoga u zidu je uklesan križ s natpisom Surrexit Dominus! (Uskrsnu Gospodin!). Također, saniran je i zvonik sa zvonom. Uređen je i plato ispred ulaznih vrata u mrtvačnicu kao i prilazne staze na ulazu u groblje. Sukladno ranije postavljenoj kovanoj ogradi koja okružuje cijelo groblje, instalirana je i nova kovana ulazna kapija.

Novost je i javni sanitarni čvor koji do sada nije postojao na podvinjskom groblju, a sanirana je i prostorija za radnike Komunalca (ukopnike, čistače…) nasuprot mrtvačnice. Vrijedni radnici nisu zaboravili ni hortikulturno dotjerati prilaz groblju, pa su ispred same mrtvačnice posadili nova stabla te uredili cvjetnu gredicu.

Vrijednost materijala potrebnog za obnovu procijenjena je na 100 tisuća kuna, a kako nam je potvrdio izvor iz poduzeća Komunalac, ovo je prva (!) adaptacija i obnova podvinjske mrtvačnice otkako je sagrađena 1952. godine. Stoga su sasvim opravdana višegodišnja očekivanja mještana Podvinja koji su upravo rješavanje problema zapostavljene mrtvačnice i mjesnog groblja (koje je sastavni dio Gradskog groblja) godinama tražili od gradskih vlasti. I napokon dočekali!

No, i dalje se čeka rješavanje potrebe proširenjagroblja, koje je postalo pretijesno. Podvinjsko groblje čak je i starije od onog središnjeg, 300-ak godina starog groblja u ulici sv. Lovre u Slavonskom Brodu. Potvrđuju to brojni stari spomenici koji su i zaštićeni, kao i stoljetna kapelica u središnjem dijelu groblja koja će se, kako nam je rekao isti izvor, ipak morati rušiti i graditi nova, po istim gabaritima i izgledu, jer je sadašnjoj toliko narušena statika da se neće moći sanirati.

Vlasnicima grobnih mjesta i svim posjetiteljima na kraju apel: čuvajte obnovljenu mrtvačnicu i okoliš, te se prema posljednjim počivalištima naših pokojnika odnosite dostojanstveno, kako i doliči.

na vrh članka