Ispiši ovu stranicu

Križni put i obredi Velikog petka u našoj župi

PODVINJE, BUKOVLJE - Brojni vjernici okupili su se u crkvama u Podvinju i u Bukovlju u večeri Velikog petka sudjelujući razmatranju Muke Gospodina našega Isusa Krista, kako je o tome izvijestio Ivan evanđelist. Obrede Velikog petka predvodili su u Podvinju župnik p. Ante Šiško, a u Bukovlju p. Rafał Kiedrowicz. U obrede su uveli čitači župe. Nije bilo ulazne pjesme, već je procesija s prekrivenim križem ušla u tišini. Uslijedio je čin pokajanja za počinjene grijehe, te molitva za sve one koji trpe i po trpljenju nasljeduju Krista.

Križni put i obredi Velikog petka u našoj župi Matej Agatić

Vjernici su molili za papu Franju, za sve biskupe, svećenike i redovnike, sve vjernike, katekumene, kršćane koji nisu u punom zajedništvu s katoličkom Crkvom, Židove, pripadnike nekršćanskih religija, one koji ne vjeruju u Boga, državne poglavare, bolesne, gladne, zatvorenike, putnike, raseljene i umiruće.

Uslijedilo je otkrivanje Presvetog raspela: Evo drva križa na kojem je visio Spas svijeta! Vjernici su potom jedan po jedan prilazili i klanjali se Križu, ljubeći Raspetog Krista. Nakon toga, svi zajedno su se pomolili nebeskom Ocu, te potom blagovali svetu pričest.

Obrede su u crkvi u Podvinju a capella pjevanjem animirali pjevači župnoga zbora sv. Vinka pod ravnanjem prof. Marije Lopac. Crkve su ostale otvorene do 22 sata te su svi koji su to željeli mogli ostati u molitvi i klanjanju pred Presvetim Sakramentom.

Večernjem razmatranju Muke Gospodnje po Ivanu, prethodila je poslijepodnevna pobožnost Križnoga puta, u 15 sati u crkvi u Podvinju a u 17 sati u crkvi u Bukovlju. Razmatranja postaja i molitve uzete su prema tekstovima Križnoga puta pape Franje, a čitali su ih župnik p. Ante Šiško i župni suradnik Matej Agatić. Između svake postaje pjevane su strofe korizmenog napjeva Stala plaćuć tužna mati, a pjevanje su vodile Ruža Dujmović i Iva Vrdoljak.

Za sve nas ostaje tajna trpljenja nevinih ljudi, a Krist nas uči kako u tom trpljenju susresti njega, kako da križni put postane naš križ života. Krist se nije opirao pred neizbježnim trpljenjem, a svaki čovjek koji trpi treba se sjediniti s njegovim trpljenjem. Križni put Svjetlo je onima koji traže Boga, a ne žele se osuditi, već spasiti.

Neposredno prije pobožnosti Križnog puta u župnoj crkvi u Podvinju vjernici su molili krunicu Božanskog milosrđa sa zazivima i litanijama u čast svete Faustine te razmatranjima prvoga dana devetnice Božjem milosrđu koja će moliti sve do 11. travnja svakodnevno u 15 sati.