Vazmeno bdijenje u predvečerje Uskrsnuća Kristova

I ovogodišnji obredi Vazmenog bdijenja počeli su paljenjem ognja ispred crkve u Podvinju, istodobno i ispred crkve u Bukovlju u 21 sat, a nastavljeni unošenjem Svjetla Kristovog u crkvu, pjevanjem Hvalospjeva uskrsnoj svijeći te službom Božje Riječi.

Vazmeno bdijenje u podvinjskoj crkvi predvodio je župnik p. Ante Šiško, a u Bukovlju p. Rafał Kiedrowicz. Vjernici su u procesiji u zamračenu crkvu unijeli svjetlo prenoseći ga s ognja i uskrsne Svijeće koju je svećenik pronosio govoreći: Svjetlo Kristovo! Vjernici su odgovarali: Bogu hvala…

Svečano je bilo u župnoj crkvi u Podvinju. Hvalospjev Uskrsnoj svijeći otpjevao je Davor Zeba. Čuli smo u nastavku tri starozavjetna čitanja s prigodnim psalimima, koje je pjevao zbor sv. Antuna pod ravnanjem Ramone Petanović. Solirali su Stjepana Pavelić, Davor Zeba i Šimun Zeba. Nakon čitanja odlomka iz Markova evanđelja, župnik Ante Šiško zapjevao Slava Bogu na visini, u crkvi su se upalila sva svjetla, zazvonila su sva zvona i napokon smo čuli Aleluja! Isus je uskrsnuo!

Ovo je sveta noć u kojoj se spajaju zemlja i nebo, čovjek i Stvoritelj. Nebo se spušta nama na zemlju i poziva nas da otvorimo svoja srca da se u njima nastani Uskrsli Gospodin. Cijela liturgija je znakovita; oganj, krijes, svjetlo, toplina, rađanje novog života. Odlomak iz Knjige Postanka što smo ga večeras čuli podsjeća nas da smo svi stvoreni na sliku Božju i da smo stvoreni da budemo ljubav jer Bog je ljubav. Budimo zahvalni za dar života i za dar krštenja, istaknuo je u prigodnoj propovijedi p. Ante, posvješćujući okupljenim vjernicima da smo svi pozvani učiniti prijelaz iz ništavila u novi život u slobodi.

Tumačeći odlomak iz Knjige proroka Ezekiela, u kojemu čitamo kako Bog čupa kameno srce i daruje srce od mesa, p. Ante naglasio je kako se i svakome od nas prilikom krštenja Duh Sveti izljeva i nastanjuje u nama mijenjajući naša srca u živa srca otvorena za sva dobra. I u poslanici svetoga Pavla Rimljanima naše krštenje stavljeno nam je pred oči s pitanjem jesmo li svjesni dara kojeg smo dobili. Što učiniti s tim darom? Krštenje - novi život., dodao je p. Ante.

Podsjetio je i na znakovitost da se Isus najprije objavio ženama. „Dok su se muški razbježali, žene su te koje su još jednom htjele dotaći Kristovo tijelo i pomazati ga mirisnim uljima. Marija Magdalena prvi je svjedok Isusova Uskrsnuća. Bog želi otkotrljati svaki kamen, svaku teškoću u našim životima i želi se nastaniti u svakom srcu. Uskrs je prijelaz u život, a Galileja je mjesto gdje susrećemo Isusa. Gdje je naša Galileja? Neka stoga i zaključne riječi odzvone u našim srcima: Ti si u meni, a ja u tebi, zaključio je župnik.

U nastavku okupljeni su vjernici ispovjedili svoju vjeru i potom svjedočili obredu blagoslova krsne vode. Po završetku vrhunca svečanog Vazmenog bdijenja – svete Euharistije, pateri su vjernicima poželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs, jer: 'grob je prazan. Nije ovdje, nego uskrsnu, kako reče!' (usp. Lk 24, 5-6).

na vrh članka