Ispiši ovu stranicu

Susret s p. Kingsleyom, misionarom iz Nigerije

U nastavku redovite župne kateheze, nakon uskrsnih blagdana, krizmanicima naše župe predstavio se i o svome svećeničkom i misionarskom poslanju svjedočio još jedan misionar Družbe Duha Svetoga koji će uskoro započeti misijsku službu u našoj Domovini: p. Kingsley Chenedu Ogazi, CSSp., iz Nigerije!

Pater Kingsley rođen je godine 1978. u gradu Umuhu u Nigeriji, najvećoj i najmnogoljudnijoj (200 milijuna stanovnika) afričkoj zemlji. Krizmanici su posebnom pozornošću i zanimanjem slušali što im je ovaj mladi svećenik i misionar govorio (na engleskom) o svojoj zemlji, o kojoj mi u Hrvatskoj, baš kao i oni o nama, malo znamo. U Nigeriji su oko 50 posto stanovništva kršćani, od toga je svega 12 posto katolika, a oko 45 posto populacije su muslimani. U zemlji se govori 527 individualnih jezika, od kojih je 514 živih, a 11 je nestalih ili izumrlih. Tek nekoliko ih je službenih, a među njima naravno i engleski, objasnio je p. Kingsley.

Krizmanici su postavljali i neka pitanja pateru Kingsleyu, a najviše ih je zanimalo kako se u Nigeriji slavi Uskrs, što jedu, ima li puno siromaštva i gladi, kakva je klima i naravno – nogomet!

Tako smo saznali da u Nigeriji nemaju simboliku uskrsnih jaja, najpoznatiji im je specijalitet fufu, tipično zapadnoafričko jelo koje se pripravlja od gomoljastog povrća jama i slatkog krumpira. Osim toga jedu i ribu, voće, povrće, žitarice…U usporedbi s hrvatskom kuhinjom, priprema hrane u Africi je puno kompliciranija, kaže p. Kingsley i posebno hvali naš slavonski kulin koji je imao priliku kušati odmah po dolasku u Podvinje.

Nažalost, Nigerija je zemlja u kojoj ima puno siromaštva, ali i korupcije koja svakim danom sve više raste. Bogati se sve više bogati, a siromašni postaju sve siromašniji. Postoji niz humanitarnih kao i misijskih organizacija, koje pomažu socijalno najugroženijima. Iako je zemlja jako bogata naftom, gospodarstvo Nigerije je opterećeno političkom nestabilnošću, korupcijom, neodgovarajućom infrastrukturom i slabim upravljanjem. Nova demokratska vlada postupno pokušava pokrenuti gospodarske reforme.

Pater Kingsley rado je odgovorio na pitanja o nogometu, kazavši kako je nigerijska nogometna reprezentacija među najboljima u svijetu i ponos nacije, koja u zadnjim sekundama svake utakmice može pobijediti svaku reprezentaciju svijeta (!?). I izazvao smijeh među krizmanicima...

O Hrvatskoj još ne zna puno, a prvo što je saznao bilo je da je ovdje jako hladno. Možda i jest u usporedbi s afričkim ekstremnim vrućinama. No, u svakom slučaju, želimo pateru Kingsleyu neka ga prati Božji blagoslov, neka što prije nauči hrvatski jezik (već neke riječi dobro zna), da se prilagodi srednjoeuropskoj klimi i domaćoj slavonskoj kuhinji, te da se kod nas osjeća kao u svojoj domovini.