Ispiši ovu stranicu

Hodočašće u Ovčaru i proslava Nedjelje Božjeg milosrđa

OVČARA - Na Bijelu nedjelju, svetkovinu Božjeg milosrđa, i vjernici iz naše župe, njih 80-ak, hodočastili su u duhovni centar Božanskog milosrđa u Ovčari, (župa sv. Antuna Padovanskog Levanjska Varoš) gdje su u zajedništvu oko tisuću okupljenih vjernika iz brojnih župa Đakovačko osječke i susjednih biskupija, sudjelovali u pobožnostima i svečanom euharistijskom slavlju.

Samoj proslavi ove svetkovine, koja se po proglasu svetog Ivana Pavla II, slavi prve nedjelje nakon Uskrsa, vjernici u mnogim župama pa tako i u našoj, pripremali su se devetnicom Božjem milosrđu.

Duhovno molitveni program u Ovčari počeo je pjevanom krunicom Božjeg milosrđa u 15 sati. Uslijedilo je misno slavlje i klanjanje pred Presvetim. Euharistiju je predvodio upravitelj Duhovnog centra i župnik župe sv. Antuna u Levanjskoj Varoši, vlč. Miro Tomas uz asistenciju trajnog đakona Đakovačko osječke nadbiskupije vlč. Ivana Tutiša i đakona vlč. Krešimira Šafa. Vlč. Tomas je u prigodnoj homiliji podsjetio na činjenicu da se upravo pokret Božjeg milosrđa najviše širi u svijetu, da je Isus preko divne i mlade sestre Faustine uputio poruku dobrote i milosrđa ljudskome rodu, koju nitko ne može odbiti, te naglasio da je najvažnija poruka i bit naše vjere i ovog pokreta – pouzdanje u Božje milosrđe.

Božja dobrota i milosrđe veća je čak i od pravednosti Božje. Tko prihvati Božje milosrđe izbjeći će pravedan sud, po obećanju koje je Isus rekao sestri Faustini. Brinemo se zbog minusa na bankovnim računima, a premalo se brinemo zbog duhovnog minusa od kojega sazdamo takve dugove koje nikad ne možemo vratiti. Onda Isus dolazi i govori nam: 'ja ću platiti tvoj dug!' Isus je prijatelj, koji nikoga ne napušta, koji toliko želi da Ga povedemo sa sobom nakon ovog okupljanja u naše obitelji, da mu predamo sve naše brige, posao, rad, teškoće… On razumije sve naše bolesti, nemire, dugove, neimaštinu, nezaposlenost. Mi još nismo upoznali niti deset posto od dobrote milosrdnog Isusa, koliko je On spreman živjeti za nas i ljude oko nas. Još mislimo da je nama više nego Isusu stalo da uspije naš brak, da je nama više nego Isusu stalo do našeg djeteta. Ako tako mislimo u velikoj smo zabludi. Njemu je još više stalo. – rekao je vlč. Tomas.

Ukazao je također i na važnost svijesti o Gospodinu, koji nije neki daleki Bog kojega ćemo upoznati tek kada ne budemo više hodočastili zemljom. On je tu, Emanuel, s nama Bog. Predajmo svoje strahove, probleme, brige i pouzdajmo se u Njegovo milosrđe, budimo spremni prihvatiti ga i širiti dalje, prenijeti drugima, svojim bližnjima. Potaknuo je okupljene vjernike neka razmisle o svom osobnom odnosu sa Gospodinom, o nutarnjem pouzdanju u Njega, jer samo će nas to održati u vremenima koja dolaze, u kojima se već naziru nutarnje bolesti depresije, potištenosti (...)

Mi padamo, ali imamo Nekoga koji nas ustaje i podiže. Budimo ponosni na Isusa Uskrsnuloga, Pobjednika, nemojmo slušati one s lijeva, ni s desna, nego s pouzdanjem u Njega podignimo svoje glave i nastavimo naprijed. Kada upadnemo u različite nevolje iz kojih ne vidimo izlaz, zapitajmo se kako stojimo sa Isusom, bez vanjskih pobožnosti, gledajući u nutrinu naših duša. Kako stojimo s Isusom?! S pouzdanjem otvorimo srce i dušu Onome koji je za nas s neba na zemlju došao: Onaj koji kaže: 'idem ja ispred tebe u novi dan.', zaključio je vlč. Tomas.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim i molitva za nakane svakog prisutnog vjernika, ali i za sve naše svećenike, redovnike i redovnice te za nova duhovna zvanja, za koja posebno molimo u Godini posvećenog života. Susret s uskrslim i milosrdnim Isusom pjevanjem je animirao slavljenički tim molitvene zajednice Novo srce iz Slavonskog Broda.